İkame Araç Nedir Ve Hangi Durumlarda Verilir?

İkame Araç Nedir Ve Hangi Durumlarda Verilir?
  • 22 Mayıs 2023

İkame Araç Nedir Ve Hangi Durumlarda Verilir?

İkame Araç Nedir Ve Hangi Durumlarda Verilir?

Kasko yaptıran sürücüler, poliçelerinde ikame araç hizmetini tercih edebilirler. Araçlar belirli durumlarda kullanılamayacak hale gelebilir. Sürücüler bu durumla sorun yaşamamak için ikame araç hizmetinden faydalanarak araçsız kalmazlar. Aracın tamiri ve onarımı bitene kadar ikame araç, sürücülerin hayatını kolaylaştırır. Araçlarına kasko yaptırmayı düşünenlerin merak ettiği, ikame araç nedir ve hangi durumlarda verilir, sorularına detaylı olarak bu yazımızda yanıt vermeye çalışacağız.  

İkame Araç Nedir?

İkame araç, kasko poliçesi kapsamında sürücülerin aracı kullanılamayacak durumda olduğunda geçici bir süre boyunca verilir. Sigorta şirketleri, aracı hasar alan sürücülerin mağdur olmaması için yedek araç temini yapmaktadır. Sigortalının kendi aracı tamir olana kadar ikame araç kendisinde kalır. Ayrıca temin edilen ikame araç, tamire giden araçla benzer özelliklere sahiptir.  Kasko poliçesinde yer alan ikame araç hizmeti, sürücüler için oldukça avantajlıdır. 

Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?

Araç sahipleri kasko yaptırırken poliçede yer alan ikame araç hizmetini incelemesi gerekir. Hasar desteği kapsamında ikame araç hizmetinin poliçede yer alması gerekir. Poliçe kapsamında böyle bir hizmet yer alıyorsa kaza durumunda aracı tamirde olan sürücüler için yedek araç temini yapılmaktadır. 

Sigorta şirketleri, kasko yapılan aracın trafiğe çıkamayacak kadar hasar aldığı durumlarda araç sahibine ikame araç vermektedir. İlk olarak kazaya karışan ve hasar alan araç ekspertiz tarafından incelenir. İnceleme sonrasında sürüş güvenliğini bozmayan hasar bulunuyorsa ikame araç verilmez. Bu sebeple kazaya karışan aracın trafiğe çıkamayacak düzeyde hasar alması şartı aranır. 

Araç eğer trafikte değilken hasar aldığı durumlarda da yedek araç temin edilmez. Ekspertiz raporunda yer alması gereken şartlar nelerdir, gelin birlikte bakalım.

İkame Araç Hizmetinden Yararlanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kasko sigortasında yer alan hasar desteği kapsamında ikame araç temini için gerekli şartlar sunulmaktadır. 

  • Aracın trafikte seyir halinde giderken hasar alması gerekir. Diğer durumlarda yedek araç verilmez.
  • Araçtaki hasarın, sürüş güvenliği açıdan sorun yaratacak düzeyde olması gerekir.
  • Aracın onarım süresinin 24 saatten uzun sürecek olması gerekir.
  • Ekspertiz ve araç servisi arasında aracın bakım göreceği süre belirlenmelidir. Araç daha erken teslim edilirse ikame aracın sigorta şirketine teslim edilmesi gerekir.
  • Aracın geç iade edilmesi, geçiş ücretleri ve trafik cezaları sigortalının sorumluluğundadır. 

İkame Araç Kullanma Süresi Nedir?

İkame araç kullanma süresi, araç sahibinin kendi aracının tamir süresine bağlıdır. Hasarlı aracın bakım süresi ve ikame aracın temin edileceği süre ekspertiz ve araç servisi tarafından belirlenir. İkame araçlar hasar tespitinden sonra 24 ile 48 saat içerisinde teslim edilir. Kullanım süresi ise 7 ile 15 gün arasında değişmektedir. Hasar alan araç daha erken tamir edilirse ikame aracın sigorta şirketine teslim edilmesi gerekir. Teslim edilmediği durumlarda aşım süresinin bedeli araç sahibine yansıtılır. 

İkame Araç Parasını Kim Öder?

Kasko sigortası poliçesinde hasar desteğinde ikame araç temini bulunuyorsa ikame araç için sigortalı para ödemez. İkame araç için ekstra bir bedel ödemesine gerek yoktur. Sigortalı geçiş ücretlerinden, trafik cezalarından ve yakıttan giderlerinden sorumludur. 

Kasko Olmadan İkame Araç Alınır Mı?


Kasko sigortası kapsamında sunulan hizmetlerden birisi olan ikame araç temini, kasko sigortasını bozmaz. Kasko poliçesinde bu hizmet yer almıyorsa aracı hasar alan sürücüler ikame araç hizmetinden faydalanamaz. Trafik sigortası ise karşı tarafın hasarını karşıladığı için böyle bir hizmet bulunmamaktadır. Kasko poliçenizde yedek araç hizmeti bulunuyorsa aracınız hasar aldığında gerekli koşulları sağlanıyorsa yedek aracınızı geçici bir süre alabilirsiniz. 

Borlease Araç Kiralama olarak kiralık araçlarımızın tamamında, olası hasarların önlenmesi ve araç kullanıcılarının güvenliği için kapsamlı bir rent a car kaskosu bulunmaktadır. Bu sayede, araçlarımızı kullanan müşterilerimiz, kaza, çarpışma, hırsızlık ve benzeri durumlarda oluşabilecek maddi zararları minimum seviyeye indirebilir ve güvenli bir şekilde seyahat edebilirler. Borlease Araç Kiralama olarak müşteri memnuniyetini ön planda tutuyor ve araçlarımızda yer alan kiralık araç kaskosu ile müşterilerimizin güvenliği ve huzuru için her türlü önlemi alıyoruz. Kasko yaptırmayı düşünenlerin merak ettiği ikame araç hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda açıklamaya çalıştık. Daha fazla bilgi için blog içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.