Sapanca Gölü Gezi Rehberi

Sapanca Gölü Gezi Rehberi
  • 20 Kasım 2024

Sapanca Gölü Gezi Rehberi

Sapanca Gölü Gezi Rehberi

Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli illerinin sınırları içinde yer alan bir tatlı su gölüdür. Sapanca Gölü nerede sorusunun cevabının yanı sıra gölün diğer özellikleri de merak edilmektedir. Bu göl, çevre yerleşimleri için önemli bir içme ve kullanma suyu kaynağıdır. Sapanca Gölü, kuzey ve güneydeki dağlardan inen dereler ve göl dibindeki kaynaklardan beslenir.

Bir doğa harikası olan Sapanca Gölü, yılın her mevsimi ailenizle keyifli vakit geçirmek ve huzur bulmak için tercih edilen bir tatil rotası olarak görülebilir. Özellikle günübirlik olarak gelenler Sapanca Göl kenarında kahvaltı ve piknik yapmayı, Sapanca Gölü yürüyüş yolunda doğa yürüyüşlerine ve bisiklet turlarına katılmayı tercih etmektedir.

Sapanca Gölü gezilecek yerler listesi, ziyaretçileri tarafından merak edilmektedir. Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, Sakarya Sapanca Gölü hakkında merak edilenleri ve gezilecek yerlerini sizler ile paylaşacağız.

Sapanca Gölü'nün Hikayesi    

Sapanca Gölü’nün hikâyesi, kuşaktan kuşağa anlatılan hikayelerdendir. Herkes, başka rivayetler ile olayın kahramanını değiştirerek anlatmaktadır.

Kimine göre yaşlı bir derviş, kimine göre kılık değiştirmiş bir melek, kimine göre ise aşağıda anlatıldığı gibi bu efsanenin kahramanı Hızır Aleyhisselam’dır.

Anlatılan hikayelerden birine göre; “Sapanca yerleşim yeri, gölün şu an bulunduğu yerdeymiş. Hızır Aleyhisselam Sapanca’ya gelmiş. Yorgun olduğu için her evi dolaşarak aş ve iş istemiş ancak kimse ona yiyecek ekmek dahi vermemiş. En son yaşlı bir teyze kendisine kucak açmış ve karnını doyurmasını sağlamış.

Hızır Aleyhisselam yaşlı teyzeye; arkana hiç bakmadan beni takip et demiş ve ilerlemiş. Teyze bir yerden sonra dayanamayıp arkasına bakmış ve geçtiği her yerin sulara gömüldüğünü görmüş. Bugünkü gölün sınırları bu sayede belli olmuş. Geride kalan tüm halk ve yapılar ise sular altında kalmış."

Sapanca Gölü Özellikleri

Sapanca Gölü Özellikleri

Sapanca Gölü’nün kıyıları, doğuda Sakarya ili, batısında da Kocaeli ili sınırları içinde yer alır. Sapanca Gölü yüzölçümü 47 km²’dir. Su havzasının alanı da 252 km²’dir.  Doğu-batı uzunluğu 17 km, kuzey- güney genişliği ise 5 km olarak ifade edilir. Denizden yüksekliği ise 31m’dir. Gölün en derin ölçülen yeri ise 61 metre olarak bilinmektedir.

Genel olarak Sapanca Gölü’nün suyu, kış ve ilkbahar aylarında yükselir. Sonbahara doğru alçalmaya başlar. Sapanca Gölü, dağlardan inen küçük derelerle beslenen bir göldür. Gölü besleyen dereler ise doğudan batıya doğru Arifiye, Kuruçay, Karaçay, Kurtköy, Mahmudiye, İstanbul, Karadere, Yanık ile kuzeyden gelen Aygır, Cehennem, Altıkuruş, Kuru, Liman, Eşme, Tuzla, Çiftepınar, Balıkhane dereleridir.

Göl çevresinde yıl boyunca yapılan gözlemler sonucu elde edilen bilgilere göre 12 takımdan 28 familyaya ait 69 adet kuş türü tespit edilmiştir. Tüm mevsimlerde görülen 29’u yerli tür, yazın görülen 23’ü yaz göçmeni, 12’si kış göçmeni, 5 tanesi de bir defa görülen transit göçmen kuşlardır.

Sapanca Gölü Nerededir?    

Sapanca Gölü yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Türkiye’nin Sakarya ile Kocaeli illeri arasında yer almaktadır. Arifiye, Serdivan, Sakarya ve Kartepe ilçelerinin sınırları içerisindedir. Sapanca Gölü, Doğu Marmara Bölgesi’nde Sakarya merkezinin 12 km. batısında, İzmit ilçesinin ise 27 km. doğusunda yer almaktadır. Doğu batı şeklinde uzanan Sapanca Gölü’nün doğu kısmı Sakarya ili, batı kısmı ise Kocaeli ili sınırlarının içindedir. 

Sapanca Gölü'ne Nasıl Gidilir?

Sapanca Gölü yol tarifi araştırıldığında otobüs veya özel aracınızla kolay bir şekilde ulaşım sağlamanız mümkündür. Sapanca Gölü’ne ulaşmak için otobüs yolculuğunu tercih ederseniz, Türkiye’nin hemen her yerinden Sakarya ya da Kocaeli illerine seyahat edebilirsiniz. Bu illerin otogarlarına vardıktan sonra Sapanca Gölü’ne her saat başı düzenlenen seferler sayesinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Özel aracınızla çevre illerden Sapaca Gölü’ne ulaşmak için ise belirli bir km yol gitmeniz gerekir. İstanbul- Sapanca arası 137 km, Sakarya - Sapanca arası 25 km, Kocaeli - Sapanca arası 48 km, Ankara - Sapanca arası 321 km, Bursa - Sapanca arası 165 km mesafe gitmeniz gerekir. TEM otoyolu tabelalarını takip ederek Sapanca Gölü’ne ulaşmanız mümkündür.

Sapanca Gölü Nereye Bağlı?    

Marmara Bölgesi’nin doğusunda Adapazarı Ovasını İzmir Körfezi ile birleştiren uzun bir çukurun doğusunda yer alan Sapanca Gölü, Sakarya ilinin Sapanca ilçesine bağlı bir göldür. Sapanca Gölü, adını güney kıyısında kurulmuş olan Sapanca ilçesinden almaktadır.

Sapanca Gölü Nereye Bağlı

Sapanca Gölü ve Çevresi Gezilecek Yerler    

Sapanca Gölü çevresinde gezilecek yerler, genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Sapanca Gölü & Sahili Yürüyüş Yolu
  • Kırkpınar
  • Maşukiye
  • Kartepe / Kayak Merkezi
  • Rüstempaşa Camii
  • Rahime Sultan Camii
  • Hasan Fehmi Paşa Camii
  • Camii Cedid
  • Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı
  • Kuzuluk Kaplıcaları
  • Ormanya
  • Yaylalar

Sapanca Gölü ve Çevresi Konaklama    

Son dönemlerde özellikle hafta sonu kaçamaklarının popüler tatil merkezi haline gelen Sapanca Gölü, İstanbul’a ve çevre illere olan yakınlığı ile daha da çok tercih edilen bir yer haline geldi. Burayı ziyarete gelenler Sapanca Gölü’nde piknik yapabilir, bisiklete binebilir, kano, deniz bisikleti veya sandalla gölde keyifli vakit geçirebilir. Sapanca Gölü ve çevresindeki gelişmiş tatil ve konaklama imkanları da ziyaretçilerin konforlu ve keyifli vakit geçirmesini mümkün kılar.

Sapanca Gölü konaklama konusunda oldukça fazla seçenek sunmaktadır. Doğanın içinde konumlanmış birbirinden güzel Sapanca bungalov evleri ile huzurlu ve konforlu bir tatil deneyiminin tadına varabilirsiniz. Bütçenize ve zevkinize uygun farklı ihtiyaçlara yönelik tasarlanmış Sapanca Gölü bungalov seçeneklerinden birini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. 

Sapanca Gölü Türkiye’nin Kaçıncı Büyük Gölü?

Sapaca Gölü Türkiye’nin en büyük 19. Gölü olarak ifade edilmektedir.

Sapanca Gölü'nde Yüzülür mü?

Derinliği yer yer değişen Sakarya Gölü’nde yüzmek oldukça sakıncalıdır. Bunun yanı sıra Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi gölde yüzmeyi net bir şekilde yasaklamamaktadır. Su altı aktiviteleri kapsamında ise profesyonel dalış yapılması mümkündür.

Sapanca Gölü'nde Yüzülür mü

Sapanca Gölü'nün Derinliği Ne Kadar?

Sapanca Gölü derinliği azami oranda 52 metre olarak ifade edilmektedir.

Sapanca Gölü Tektonik mi?

Sakarya’da tektonik oluşumla meydana gelen Sapanca Gölü tatlı su gölü niteliğine sahiptir. Pek çok tatlı su balığı ve su kuşu çeşitliliği ile zengin bir tabiata sahiptir. Sapanca Gölü nasıl oluştu sorusu da bu şekilde cevaplanmış oldu. 

Sapanca Gölü Kaç km?

Sapanca gölü kaç km sorusunun cevabı da merak edilen bir diğer konudur. Sapanca gölü uzunluğu 16 km. olarak belirtilmiştir.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, Sapanca Gölü’nde gezilecek yerleri ve göl hakkında merak edilen bilgileri ele aldık. Siz de Sapanca Gölü’ne gitmek için Borlease ayrıcalıkları ile araç kiralayabilirsiniz. Kiralama hizmetlerimizden yararlanmak, prosedürlerimiz hakkında detaylı bilgi almak ve süreç hakkında kapsamlı bilgi için blog sayfamızı inceleyebilirsiniz.