Elektrik enerjisi ile fosil yakıt enerjisini birlikte kullanan hibrit otomobilleri kullanmak, konvansiyonel araç kullanmakla aynıdır. Günümüzde şehirlerde artan nüfus ve buna bağlı olarak artan araç sayısı açısından da hibrit araçlar popülarite kazanmaktadır. Bu araçlar seyir halinde benzinli motor çalışması gerçekleştirirken trafikte ve zor koşullarda elektrikli motor kullanabilir ve bu sayede de enerji tasarrufu yapabilirler. Bunun yanı sıra bu araçlar, anahtarı çevirdiğiniz ilk andan itibaren çevreci ve konforlu sürüş deneyimini doyasıya yaşamanızı
sağlar. Hibrit araçların çalışma prensibi ve hibrit araçlar nasıl çalışır gibi konular oldukça merak edilmektedir. Borlease olarak bu yazımızda hibrit araçlar nasıl çalışır ve hibrit araçların çalışma prensibi konuları ele alacağız.
Hibrit Arabalar Şarj Edilir mi?
Merak edilen bir diğer konu da hibrit arabaların şarj edilebilmesidir. Hibrit araçların elektrik motorlarını şarj etmek için dışarıdan takviye gerekmemektedir. Araç kendi sistemi içerisinde elektrik motorunu kendi şarj eder. Dilerseniz aküdeki şarj oranına bağlı olarak aracı tamamen elektrik motoruyla kullanmanız da mümkündür. Hibrit araçlar nasıl çalışır ile ilgili detaylar ise aşağıdaki gibidir:
- Araç çalışmadığında benzinli motor da elektrikli motor da çalışmamaktadır.
- Kalkış esnasında elektrik motoru devreye girer.
- Normal bir sürüşte elektrik motoru çalışırken, benzinli motor yardımcı görevdedir.
- Hızlanma esnasında ve yokuşlarda hem benzinli hem de elektrik motor çalışır.
- Hızlı sürüşte ana güç benzinli motordan alınır.
- Yavaşlarken benzinli motor durur. Elektrik motoru hibrit akünün şarj edilmesine yardımcı olur.
Hibrit Araç Türleri Nelerdir?
Hibrit araç türleri aşağıdaki gibidir:
1- Hafif Hibrit Otomobiller (MHEV)
Hafif hibrit otomobilde elektrikli motor, yanmalı motoru destekler. Özellikle kalkış esnasında çok miktarda yakıt tüketildiğinde devreye girer ve hızlanma sırasında motorun gücünü artırmaya yardımcı olur. Bataryalar ise yalnızca frenleme sürtünmesinin yarattığı enerjiyi yakalayan, elektriğe dönüştüren ve bataryada depolayan geri kazanımlı frenlemeyle otomatik olarak şarj edilir. Dolayısıyla hafif hibrit otomobillerde şarj istasyonlarına gerek duyulmaz.
2- Plug-in Hibrit Otomobiller (PHEV)
Fişli hibrit olarak da bilenen plug-in hibrit elektrikli otomobillerde (PHEV) hem yanmalı hem de elektrikli motor mevcuttur. Bu motorların her biri otomobili kendi başına çalıştırabilir. Bu otomobiller, enerji kaynağı olarak geri kazanımlı frenlemeyi kullandıkları gibi bataryanın yeniden şarj edilmesi için bir prize bağlanabilir.
3- Yakıt Hücreli Otomobiller (FCEV)
Yakıt hücresindeki hidrojenin havadaki oksijenle reaksiyona girmesi sonucu yakıt hücreli otomobiller üretilir. Bu elektrik elektrikli motoru çalıştırmak için kullanılır. Bunun sonucunda dışarıya yalnızca buhar ve sıcak hava salınımı gerçekleşir. Yakıt hücreli otomobiller ayrıca
frenleme sırasında kaybolan enerjiyi geri kazanarak ve bataryada depolar.
FCEV’ler geleceğin otomobilleri olarak adlandırılır ve elektrikli otomobiller ile benzer menzile sahiptir. Bu açıdan yakıt hücreli otomobillerin önemli avantajlarından birisi de bir benzinli/dizel otomobilde olduğu gibi deponun çok kısa sürede doldurulmasıdır. Bu durum, bir yandan dolum istasyonlarının çok az ve seyrek olması ve yeni istasyonların eklenmesinde çok az ilerleme kaydedilmesini de beraberinde getirir. Otomobil teknolojilerinde meydana gelen son gelişmelerle birlikte benzinli otomobil kullanımı ve FCEV arasındaki fark hızla kapanabilir.
Hibrit Araçların Avantajları Nelerdir?
Hibrit araçların çevre dostu olmasının yanı sıra birçok farklı avantajı da bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekildedir:
- Emisyon oranı normal araçlardan daha düşüktür. Bu durum, daha az çevre kirliliğine neden olur.
- Elektrik motoru sayesinde normal benzinli araçlara göre aynı yakıtla daha fazla yol yapmak mümkündür.
- İstenildiğinde sadece elektrik motoru kullanılarak 30-40 km yol gidebilirsiniz. Bu durum yakıt tasarrufu sağlar.
- Hibrit araçlar sessiz araçlardır. Bu nedenle konforlu oldukları gibi gürültü kirliliğini de önlerler.
Borlease ekibi olarak bu yazımızda hibrit araçlar nasıl çalışır konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk.