Ağır Hasar Kaydı Nedir ve Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Ağır Hasar Kaydı Nedir ve Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?
  • 20 Haziran 2023

Ağır Hasar Kaydı Nedir ve Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Ağır Hasar Kaydı Nedir ve Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Bir araç satın almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken pek çok farklı unsur vardır. Aracın kaç bin kilometrede olduğu ve değişen parçasının olup olmadığı bu unsurlardan bazılarıdır. Bunlara ek olarak en çok dikkat edilen unsur ise aracın ağır hasar kaydıdır. Peki ağır hasar kaydı nedir? 

Ağır Hasar Kaydı; Bir aracın trafik kazası, doğal afet ve çeşitli nedenlerden dolayı ağır bir şekilde hasar alması sonucunda oluşturulan kayıt türüdür.  

Yazımızın devamında ise ağır hasar kaydı ile ilgili merak edilen sorulara cevap vereceğiz. 

Hasar Kaydı Nedir? 

Hasar Kaydı; Bir aracın geçmişte yaşamış olduğu kazaların tamamını, değişen parçaların bilgilerini ve tamir işlemlerinin bilgilerinin yer aldığı kayıt türüdür. Hasar kaydı, bir aracın geçmişiyle ilgili detaylı bilgi vermektedir. Bu kayıt türü sayesinde araç satın almak isteyen kişiler, araçla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilmektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır? 

Ağır hasar kaydı ile ilgili merak edilen soruların başında “Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?” sorusu geliyor. Ağır hasar kaydı sorgulama işlemi 2 farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlar; 

  • E-Devlet Üzerinden: E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” adı altındaki sorgulama ekranına giriş yapmalısınız. Sorgulama ekranına ağır hasar kaydı sorgulamasını yapmak istediğiniz aracın plakasını girmelisiniz. Sorgulama işlemi sonucunda aracın güncel ve gerçek hasar kaydına ulaşabilirsiniz.
  • SMS Yoluyla: Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi tarafından gerçekleştirilen bu hizmetten faydalanabilmek için araç plakasını boşluk bırakmadan yazarak, 5664’e göndermeniz yeterlidir. Gelecek olan SMS bilgilendirmesinde aracın güncel ve gerçek hasar kaydına ulaşabilirsiniz. 

Bu kanu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, daha önce yazdığımız “Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okumanızı öneririrz. 

Ağır Hasar Kaydı Türleri 

Ağır hasar kaydının kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlar; 

1.Bedelsiz Hasar Kaydı Nedir? 

Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı: kazaya karışan taraflardan birinin kusurlu olması durumlarında alınan kayıt türüdür. Kusurlu olan taraf, diğer tarafında masraflarını ödeyecekse bu kayıt türü oluşturulmaktadır.  

2.Değişensiz Hasar Kaydı Ne Demektir? 

Değişensiz Hasar Kaydı: Bir aracın ağır hasar almasına karşın, herhangi bir parçasının değiştirmediği durumlarda verilen hasar kaydıdır. Örneğin; bir kaza sonucunda aracın bir parçası arızalandıysa, arızalanan parça değiştirilmek yerine tamir edilebilir. Bu gibi durumlarda değişensiz hasar kaydı kullanılmaktadır. 

Ağır Hasarlı Kayıtlı Araç Alınır Mı? 

Ağır hasarlı kayıtlı araçlar alınıp satılabiliyor. Bu durumun aksini belirten herhangi bir yasa bulunmamaktadır. Ağır hasarlı kayıtlı araç trafikten menedilmediği sürece alınıp tamir edilebilir, kullanılabilir ve satış işlemleri yapılabilir.  

Ancak piyasaya baktığımızda ağır hasarlı araçların pek tercih edilmediğini görebiliyoruz. 

Ağır Hasar Kaydı ve Pert Kaydı Aynı Anlama Mı Gelir? 

Hasar kaydı ile pert kaydı aynı anlama gelmemektedir. Pert Kaydı; bir aracın %70’ten fazla hasar aldığını ve kullanılamaz bir duruma geldiğini ifade etmektedir. Hasar kaydında ise bu oran %70’in altındadır.   

Ağır Hasarlı Araç Kasko Yapılır Mı? 

Ağır hasarlı araç kasko yapılabilmektedir. Şöyle ki; araç pert kayıtlı değil de ağır hasarlı olarak kaydedilmişse araç kasko yapılabilmektedir. Buna ek olarak sigorta firmalarının çoğu, az hasarlı ya da ağır hasarlı araç ayrımı yapmadan kasko yapmaktadır.  

Bu yazımızda sizler için ağır hasar kaydı ile ilgili sorulara cevap verdik. Borlease olarak 2013 yılından bu yana araç kiralama sektöründe hizmet vermekteyiz. Sitemizi inceleyerek filo kiralama, günlük, aylık ve yıllık araç kiralama ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunlara ek olarak iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.