Egzoz Emisyon Muayene Ücreti 2024

Egzoz Emisyon Muayene Ücreti 2024
  • 5 Mart 2024

Egzoz Emisyon Muayene Ücreti 2024

Egzoz Emisyon Muayene Ücreti 2024

İçten yanmalı motora sahip araçlar, egzozlarından yaptıkları karbon salınımı ile çevreye zarar verir. Ancak bu salınımın belli bir sınırın üzerine çıkmaması, tolere edilebilir sayılır. Bu yüzden de araçların belirli periyotlar ile egzoz emisyon muayenesine girmeleri gerekir. Egzoz muayenesi her araç için zorunlu olup; muayeneye girmemenin ya da muayeneye girdiği halde geçememenin cezası vardır. 

2024 Egzoz Muayene Ücreti 

Egzoz muayene ücreti, muayeneye girmesi gereken herkesin ödemesi gereken ücreti ifade eder. Her yıl yeniden değerleme oranlarının belirlenmesiyle birlikte, egzoz emisyon ölçüm ücretleri de netleşmiş olur. Bu ücret tüm ölçüm merkezlerinde standart olarak uygulanır. 2024 yılı için egzoz emisyon ölçümü ücreti KDV dahil 285 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret ölçüm esnasında nakit ya da kredi kartı ile ödenebilir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2024 Yılı Araç Muayene Ücreti

Egzoz Muayenesi Nedir?

Egzoz muayenesi ya da egzoz emisyon ölçümü içten yanmalı motora sahip araçların çevreye verdikleri zararın ölçülmesini sağlayan rutin bir muayene olarak tanımlanabilir. Egzoz gazı hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkiye neden olur. Araçların normalin üzerinde egzoz gazı salınımı yapmasını engellemek için, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan bir dizi önlem söz konusu. Egzoz gazı salınımının belirli aralıklarla ölçülmesi de bu önlemler arasında yer alır. Normal değerlerin üzerinde salınım tespit edilmesi halinde, cezai yaptırımlar uygulanır. 

Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Egzoz gazı emisyon ölçümleri belirli periyotlarla yapılır. Ancak bu periyotlar, araç türlerine göre farklılık gösterir. Normal binek araçlarda ilk olarak araç üç yaşına geldiği zaman, sonrasında da üç yıllık periyotlarla bu ölçümün yapılması gerekir. Ticari araçlarda ise her yıl egzoz gazı ölçümü yaptırma şartı bulunur. 

Bazı araçlar ise egzoz emisyon muayenesinden muaftır. Muafiyeti olan araçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Motosikletler
  • Elektrikli araçlar
  • Hibrit araçlar
  • Hidrojen yakıtlı araçlar
  • 1979 ve öncesinde imal edilmiş dizel motorlu araçlar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Egzozdan Çıkan Su ve Dumanın Nedenleri Nelerdir?

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Egzoz gazı ölçümleri, egzoz muayene istasyonu olarak yetkilendirilen kuruluşlarda yaptırılır. Türkiye’de bu kuruluşların başında TÜVTÜRK gelir. TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz gazı ölçümü yaptırabilmek için öncesinde randevu alınması gerekir. Bununla birlikte otomobil markalarının yetkili servislerinde de egzoz emisyon ölçümü yaptırılabilir. 

Egzoz Emisyon Ölçümü İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Egzoz emisyon ölçümü yapılırken, aracın ruhsatına ve araç sahibinin ehliyeti ile kimliğine gereksinim duyulur. Bu belgeler olmadan emisyon ölçümü yapılamaz.

Egzoz Muayenesi Cezası Nedir?

Araçların çevre ve insan sağlığını tehdit etmemesi için caydırıcı egzoz muayene cezası uygulanır. Egzoz muayene tarihi geçmiş araçlar ile muayeneye girmiş, ancak gerekli standartları sağlamadığı için geçememiş araçlar için farklı cezalar uygulanır. 2024 yılında egzoz muayenesini zamanında yaptırmayanlar için 9.867 TL; egzoz muayenesi yaptırıp da geçemeyenler ise 19.904 TL para cezası ile cezalandırılır. Hem egzoz muayenesinin zamanını geçiren hem de gecikmeli olarak girdiği muayeneden geçemeyen sürücüler ise iki cezanın toplamını öderler. Maddi cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için egzoz muayenesi sorgulama panelinden muayene tarihinin takip edilmesi ve bu tarihten önce mutlaka muayenenin yaptırılması gerekir. 

Egzoz Muayenesi Cezasını Kim Kesiyor? 

Egzoz muayenelerini zamanında yaptırmayanlar ya da yaptırdıkları halde geçersiz olarak değerlendirilenler, para cezası ile cezalandırılır. Bu konudaki cezalar, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştirilen Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi tarafından otomatik olarak kesilir. Daha sonra bireyler Dijital Vergi Dairesi, PTT şubeleri ve bankaları dijital kanalları üzerinden bu cezaları öderler. 

Egzoz Muayenesi Yaptıracaklar Nelere Dikkat Etmeli?

Egzoz muayenesi tarihi yaklaşan bireylerin bu konuda dikkat etmeleri gereken bazı hususlar mevcut. Gerekli hususlara dikkat edilmesi halinde, sorunsuz bir emisyon testine girilebilir. Egzoz muayenesi yaptıracakların göz önünde bulundurmaları gereken hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Egzozlarında bir arıza ya da problem varsa öncelikle servise ya da tamirhaneye götürülmeli ve aracın egzozunda herhangi bir sorun olmadığından emin olunmalı.
  • Araç egzoz gazı muayenesine girmeden önce rutin bakımlarının yapılması ve elden geçirilmesi de önem arz eder. Bu sayede egzozu etkileyen herhangi bir sorun varsa belli olur.
  • İlk defa egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak kişilerin, ölçüm yerini önceden keşfetmeleri önerilir. Çoğu zaman şehrin dışında bulunan ölçüm merkezleri, zaman zaman karıştırılabilir. Önceden yapılan bir keşif ile muayene günü yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilebilir.
  • Aracın hava filtresi, emisyon değerleri üzerinde hatırı sayılır bir rol oynar. Bu yüzden ölçüm öncesi hava filtrelerinin de değiştirilmesi tavsiye edilir.