Ehliyetin Kaybolması veya Çalınması Durumda Yapılması Gerekenler    

Ehliyetin Kaybolması veya Çalınması Durumda Yapılması Gerekenler    
  • 22 Kasım 2024

Ehliyetin Kaybolması veya Çalınması Durumda Yapılması Gerekenler    

Ehliyetin Kaybolması veya Çalınması Durumda Yapılması Gerekenler    

Ehliyetsiz araç kullanımı, Karayolları Trafik Kanununa kapsamında yasaklanmıştır. Günlük hayatın bir parçası olan otomobilleri kullanabilmek için sürücü belgesinin sürekli olarak araç sahibinin yanında olması gerekir. Bunun yanı sıra ehliyeti kaybetmek cezai bir işleme sebep olmasa da ehliyetsiz araç kullanmak yasak olduğu için idari para cezası yaptırımı söz konusudur.

Günlük hayatta sıkça ihtiyaç duyduğunuz bu belgeyi kaybettiğinizde ne yapmanız gerektiğini bilmek ise son derece önemlidir. Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, ehliyet kaybolunca ne yapılır konusu hakkında merak edilenleri ele alacağız.

Ehliyet Kaybetme Cezası Ne kadar?    

Yasalar uyarınca ehliyet kaybetme cezası şeklinde bir ceza bulunmamaktadır. Ehliyetinizi kaybettiğiniz için herhangi bir ekstra ceza ödemeniz gerekmez. Ehliyetinizi her ne sebeple (kaybetme, çalınma, kartın kırılması gibi) olursa olsun kaybederseniz yenisini çıkarmanız son derece önemlidir.

Bu durumda da sadece kayıp ehliyet yenileme ücreti ödemeniz gerekir. Yeni tip kayıp ehliyet yenileme ücreti 1.220 TL, eski tip ehliyet yenileme ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir.

Ehliyet Kaybolunca Ne Yapılır?    

“Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?” sorusu, cevabı oldukça merak edilen bir konudur. Ehliyetinizi kaybettiğinizde ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurmalısınız. Bunun için online sistem veya “ALO 199” hattı üzerinden randevu alabilirsiniz. Kayıp ehliyet başvurusu için gerekli belgelerle birlikte randevu gününde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyetin Kaybolması veya Çalınması Durumda Yapılması Gerekenler    

Kaybolan veya Çalınan Ehliyet Nasıl Yenilenir?  

Ehliyetsiz olarak trafiğe çıkmak yasak olduğu için ehliyetsiz bir şekilde trafiğe çıktığınız takdirde maddi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple ehliyetinizi kaybettiğinizde ilk olarak emniyete başvurmanız gerekir. Daha sonra ise çalınan veya kaybolan ehliyet için yenileme başvurusu yapmalısınız. Kayıp ehliyet çıkarma işlemi için izlemeniz gereken bazı adımlar mevcuttur. Bunlar, detayları ile aşağıdaki gibidir:

1. Adım: Sağlık Raporu Almak

Ehliyetinizi kaybetmeniz veya ehliyetinizin çalınması durumunda sağlık raporu almanız gerekir. Sağlık raporunu, size en yakın devlet hastanesinden veya aile hekiminden alabilirsiniz. 

2. Adım: Nüfus Müdürlüğünden Randevu Almak

Sağlık raporu aldıktan sonra online olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden veya “ALO 199” hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsiniz.

3. Adım: Ehliyet Yenileme için Gerekli Ücret Ödemesini Yapmak

Nüfus Müdürlüğünden aldığınız randevuya gitmeden önce, alacağınız ehliyet için gerekli ücreti ödediğinizden emin olmanız gerekir. Ödeme kısmında seçeceğiniz ehliyeti tipi, ödemeniz gereken ücreti de belirler. Ücreti, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi vergi tahsilatı sayfasından yatırmanız gerekir. Polis Vakfı ücretini ise ilgili bankaların internet bankacılığı sistemini kullanarak yatırabilirsiniz. 

Kaybolan ehliyet yenileme ücreti 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Ehliyetiniz eski tip ise değerli kâğıt bedeli olarak 13 TL, Polis Vakfı hizmet bedeli olarak ise 2 TL ödeme yapmanız gerekir. Toplam 15 TL yenileme ücreti ödemelisiniz.
  • Yeni tip ehliyetinizi kaybettiyseniz veya çalındıysa 990 TL değerli kâğıt bedeli ile 230 TL vakıf hizmet bedeli ödemeniz gerekir. Toplam 1.220 TL yenileme ücreti ödemelisiniz.

4. Adım: Gerekli Belgeleri Hazırlamak

Nüfus Müdürlüğünden aldığınız sürücü belgesi randevusuna gitmeden önce sizden istenecek belgeleri hazırlamanızı öneririz. Çalınan veya kayıp ehliyet için gerekli belgeler ise şu şekildedir:

  1. Nüfus cüzdanı veya pasaport
  2. “Sürücü olur” sağlık raporu
  3. 1 adet biyometrik fotoğraf
  4. Talep edilen ücretlerin ödendiğine dair belge
  5. Kan grubu kartı (kişinin kan grubu bilinmiyorsa)
  6. Sürücü belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe ve parmak izi (Başvuru esnasında alınacak.)

5. Adım: Geçici Sürücü Belgesini Almak

Başvurunuzu tamamladıktan sonra geçici sürücü belgesi almak için yeni ehliyetinin onayını beklemeniz gerekir. Ehliyet başvurunuz başarıyla sonuçlandığında ise 15 gün geçerli olan geçici ehliyet belgesini e-devlet üzerinden “Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama” sayfasından çıktı olarak alabilirsiniz.

Yeni ehliyetiniz gelene kadar geçici sürücü belgesi almanız gerekir. Bu belge, sürücünün belirli bir süre boyunca araç kullanmasına izin vermektedir. Geçici sürücü belgesine, başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğünden veya e-devlet aracılığı ile “Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama” ekranından erişebilirsiniz. Geçici sürücü belgeleri, yeni ehliyetiniz teslim edilene kadar 15 gün boyunca geçerlilik göstermektedir.

Kayıp Ehliyet Ücreti Ne Kadar

Kayıp Ehliyet Ücreti Ne Kadar?    

Ehliyet yenileme ücreti; kayıp, çalıntı veya diğer nedenlerden dolayı ödenen bir tutardır. Yeni tip ehliyetinizi kaybettiğinizde toplam 1.220 TL ödeme yapmanız gerekirken eski tip ehliyet için ise bu tutar 15 TL’dir.

Kayıp Ehliyet Ücreti Nereye Yatırılır?    

Kayıp ehliyet yenileme ücreti, değerli kâğıt ve harç bedelleri; Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılabilir.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, kayıp ve çalıntı ehliyet yenileme ücretleri ve izlemeniz gereken prosedürler konusu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç kiralama hizmeti almadan önce ehliyetinizin mutlaka yanınızda olması gerekir. Kolay şekilde araç kiralamak ve süreç hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.