M Ehliyet Nedir?

M Ehliyet Nedir?
  • 7 Şubat 2024

M Ehliyet Nedir?

M Ehliyet Nedir?
Ehliyet belgeleri, farklı araç türlerini yasal olarak kullanma yetkisi tanıyan ve çoğu zaman uluslararası geçerliliği olan belgeler olarak tanımlanır. Türkiye’de 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 84 ülke tarafından kullanılan ve 15 temel sınıftan oluşan bir ehliyet sistemini kullanmaya başladı. M sınıfı ehliyet bu 15 sınıf içerisinde ilk sırada yer alır ve en basit ehliyet türü olarak adlandırılır. Yalnızca belli başlı kriterlere uyan 2, 3 ve 4 tekerli araçları sürebilmeye olanak tanıyan M ehliyet aynı zamanda genel ehliyet yaşı olan 18’in altında alınabilen tek ehliyet türüdür. Bu ehliyete sahip olabilmek için yaş sınırı 16 olarak kabul edilir. 

M Ehliyet ile Hangi Araçlar Kullanılabilir?

M sınıfı ehliyet normal araçlara kıyasla çok daha küçük hacimli motorlara sahip olan ve genellikle şehir içi ulaşımda tercih edilen MOPED türü araçları kullanmaya yarar. En basit ehliyet türü olarak kabul edilen M sınıfı ehliyetler ile normal araçlar sürülemez. 
 
moped-nedir

MOPED Nedir? MOPED’lerin Avantajları Nelerdir? 

M sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlar MOPED olarak adlandırılır. Bir aracın bu kategoriye girebilmesi için;
  • Maksimum 45 km hız yapabilmesi
  • 50 CC’den daha düşük motor hacmine sahip olması
  • Elektrikli motor gücünün 4 kW üzerine çıkmaması
  • Maksimum 350 kg ağırlığa sahip olması gerekir.

MOPED’ler genellikle 2 ya da 3 tekerlekli olur. Ancak yukarıdaki şartlara uyan dört tekerli araçlar da bu kapsamda değerlendirilir. MOPED kullanımının avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • MOPED’ler şehir içi düşük maliyetli ulaşım sağlar. Özellikle kısa mesafeli seyahatler için bu araçlar tercih edilir.
  • MOPED’ler yüksek hızlara ulaşamadıkları için ulaşımı güvenli hale getirir. Bu avantajından dolayı da 18 yaş altındaki çocuklar tarafından da rahatlıkla kullanılabilir.
  • MOPED’ler normal araç fiyatlarına kıyasla çok daha düşük bütçelerle satın alınır.
  • MOPED’ler doğaya ve çevreye diğer araçlar kadar karbon salınımı yapmaz, daha çevre dostu olmalarıyla bilinirler. 

B Sınıfı Ehliyeti Olanlar M Ehliyet Almalı mı?

B sınıfı ehliyet hem Türkiye’de hem de dünyada en çok kullanılan ehliyet türü. Normal araçları kullanabilmek için gereksinim duyulan bu ehliyet sınıfı, kendinden alt ehliyet sınıflarını da kapsar. Yani B sınıfı ehliyet sahibi olan bir kişi, MOPED kullanabilmek için ayrıca M sınıfı ehliyete gereksinim duymaz. 
 
 

M Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır? 

M ehliyet diğer ehliyet sınıflarına kıyasla daha kolay bir şekilde alınabilir. Ancak temelde aynı süreçlerden geçilmesi gerekir. M sınıfı ehliyete sahip olabilmek için öncelikle resmi bir sürücü kursuna kaydolmak ve burada temel eğitimleri tamamlamak şartı bulunur. Eğitimlerini tamamlayan bireyler öncelikle yazılı sınava, sonrasında da uygulamalı direksiyon sınavına tabi tutulur. Böylelikle hem teorik hem de pratik bilgileri değerlendirilir. Her iki aşamadan da başarıyla geçen bireyler, M sınıfı ehliyet almaya hak kazanır. Yapılan sınavlarda başarısız olan bireyler için de toplamda 4 sınav hakkı verilir. Dört seferde de yazılı ve uygulamalı sınavları geçemeyen bireyler, yeniden sürücü kursuna kaydolarak eğitim alırlar. M sınıfı ehliyet almaya hak kazanan bireylerin belgeleri 10 yıl süre ile geçerli olur. 
 
M sınıfı ehliyet için başvuru yapacak adayların aşağıdaki belgeleri hazırlaması gerekir:
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Hastane ya da aile hekimliği gibi yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık rapor.
  • Öğrenim durum belgesi
  • Yabancı uyruklu adaylar için pasaportun Türkçe tercümesi ve 6 aydan fazla Türkiye’de kalacaklar için oturma izni. 

M sınıfı ehliyetin avantajlarını ve alım sürecini detaylı bir şekilde ele aldığımız bu yazıda, MOPED kullanımının pratikliği ve M ehliyetin kolay erişilebilirliğiyle ilgili önemli bilgiler edindik. Artık M sınıfı ehliyete sahip olmak isteyenler için gereken adımları ve belgeleri daha iyi anlayabilir ve bu heyecan verici süreci başlatmaya hazır olabilirler. Güvenli sürüşler dileriz!