ÖTV Nedir ve ÖTV Nasıl Hesaplanır?

ÖTV Nedir ve ÖTV Nasıl Hesaplanır?
  • 14 Eylül 2023

ÖTV Nedir ve ÖTV Nasıl Hesaplanır?

ÖTV Nedir ve ÖTV Nasıl Hesaplanır?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sadece belirli mal ve ürünlerden alınan vergi türüdür. Yeni bir motorlu araç satın almak isterseniz toplam ödediğiniz tutarın içinde ÖTV vergisi de olacaktır. Katma Değer Vergisi (KDV) satılan tüm mallara uygulanırken ÖTV sınırlı sayıda üründe geçerlidir.  Türkiye’de motorlu taşıtlarda geçerli ÖTV oranı oldukça yüksektir. Borlease’den araç kiraladığınızda tek seferde araba satın almak gibi yüksek maliyetleri karşılamak durumunda kalmaz ve bununla birlikte ödeyeceğiniz vergileri üstlenmezsiniz. Yazının devamını okuyarak ÖTV hesaplama ve araçlarda ÖTV indirimiyle ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz. 

ÖTV Nedir?  

ÖTV, bir malın vergisiz ilk fiyatına göre hesaplanır. Bu vergi türü ürünün satışı ilk defa yapılırken ödenir. Ürünü satın alan kişi ÖTV’yi ödemekle yükümlüdür. Vergi mükellefi, satışı gerçekleştiren taraf yani satıcıdır. Mal el değiştirirken, yeniden satılırken ise tekrar ÖTV alınmaz. Farklı ürün kategorilerinde farklı ÖTV oranları uygulanır. Arabaların niteliği ve vergisiz fiyatı ödenecek ÖTV tutarını etkilemektedir. 

Hangi Ürünlere Uygulanır? 

ÖTV uygulanan bazı mallara ve ürünlere örnek vermek gerekirse şunlar sayılabilir: Motorlu taşıtlar; mücevher, kürk gibi ürünler; sağlığa zararlı olabilecek tütün, alkol ürünleri; çevreye zararlı olabilecek benzin, yağ gibi ürünlerdir. 

otv

Araçlarda ÖTV Nasıl Hesaplanır? 

ÖTV arabaya ilk uygulanan vergidir. Ardından KDV uygulanır. Silindir hacmi 1600 cm3’den düşük olan bir arabanın vergiler hariç fiyatı 450.000 TL ise %45 olarak eklenen ÖTV’si 202.500 TL olacaktır. Toplam fiyatı 652.500 TL olacaktır. Üzerine %18 KDV eklenerek 769.950 TL olarak satış fiyatı belirlenecektir.

ÖTV hesaplaması yapılırken arabanın fiyatı ve motorun silindir hacmi değerlendirilir. Güncel ÖTV yüzdelerine ulaşmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesine bakabilir, araç satın almayı planladığınız bayiden destek alabilirsiniz. Türkiye gibi değişken bir ortamda araba satın almak, vergi ve bakım onarım maliyetlerini karşılamak, elden çıkarmak şirketler için zorlayıcı olabiliyor. Borlease uygun maliyetlerle, hedeflerinize hızlı ulaşabilmeniz için araba kiralama hizmetlerini size getirir. Firmanıza araç kiralama hizmetleri maliyet yönetimi konusunda danışmanlık yapar. Birçok firmayla yürüttüğü çalışma ve deneyimi sayesinde firmanıza yönelik fiyatlandırmayı belirler.  

Arabalarda, ticari araçlarda ve motosikletlerde farklı ÖTV oranları uygulanarak satış fiyatı belirlenir. İkinci el bir araç satın aldığınızdaysa ÖTV vergisi alınmaz. İlaveten ÖTV istisnası, indirimi olan bazı hizmet alanları vardır. Engellilik gibi bazı özel durumu olan kişilerden de ÖTV talep edilmez. Engellilik durumu %90’nın üzerinde olan kişiler araçlarda ÖTV indiriminden faydalanır. Ancak bu araçların fiyatının belirli bir miktarın üzerinde yani çok pahalı olmaması gereklidir.%40-89 engellilik durumu olanlar ise standart yüzdelerden daha düşük bir yüzdeyle, %26,3 ÖTV uygulanarak araç sahibi olabilmektedir. 

KDV ve ÖTV Arasındaki Fark Nedir? 

ÖTV oranları görece daha yüksektir. KDV verilen hizmet ve ürün için satıcının faturalandırdığı ancak satın alan kişinin ödediği vergidir. Satıcı bu vergiyi satışla tahsil ettikten sonra devlete öder. Yüzde bir ile yirmi arasında değişen bir vergidir. ÖTV ise malın tesliminde bir kez alınır, yazıda bahsedildiği gibi sınırlı üründe geçerlidir. Vergiyi yine satın alan kişi öder ancak vergi mükellefi taraf malı satan kurum olmaktadır.

Bulunduğunuz bölgeye, müşterilerinize ve sizin ihtiyaçlarınıza yönelik arabaları seçebilir, durumunuz değiştiğinde sözleşmenizi ve arabanızı değiştirebilirsiniz. Borlease olarak filomuzu yeniliyoruz, size yeni ve üstün teknolojili arabalarla sürüş imkânı sağlıyoruz. İşinizi severek yapmanız için size uygun arabaları tedarik ediyor, ilgili idari süreçleri kolaylaştırıyoruz.