Şerit Takip Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

  • 29 Mart 2024

Şerit Takip Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Şerit Takip Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Otomobillerde şerit takip sistemi son derece önemli bir konuma sahiptir. Birçok kaza, şerit ihlali sebebiyle meydana geldiğinden bu tür kazaları önlemek adına şerit takip asistanı devreye girer. Şerit takip sistemi hem araçta seyahat eden kişi veya kişilerin güvenliğini hem de trafikteki diğer araçların güvenliğini ilgilendiren bir sistemdir.

Bu sistemde, sürücü kendi şeridinin dışına çıktığı an, sesli olarak veya titreşim şeklinde uyarı verir. Böylece aracın durumu hakkında sürücü bilgilendirilir. Borlease ekibi olarak bu yazımızda, şerit takip sistemi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Şerit Takip Sistemi Nedir?    

Şerit takip asistanı, araçlarda yer alan kamera ve radar sistemlerine bağlı çalışır. Bu sistemde araç, şeridi belirleyen çizgilerin dışına çıkmaya başladığında sürücü uyarılır. Bazı şerit takip sistemleri, aracı şeritte tutacak düzeltme manevraları yapabilme kabiliyetine sahiptir. 

Şerit Takip Sistemi Nasıl Çalışır?    

Şerit takip sistemi basit bir mekanizmaya sahiptir. Araçların iç dikiz aynasının üzerinde veya ön camın arka tarafında bir kamera bulunmaktadır. Bu kameranın görevi ise yoldaki şerit çizgilerini algılamak ve aracın şeridinden çıkmasını önlemektir. Daha sonra kontrol ünitesi devreye girer ve aracın bulunduğu konumu hesaplar.

Bu sistem, araç kendi yolunu takip etmek yerine şerit çizgisinden çıkmaya başladığı an sürücüye sesli olarak ya da direksiyon titreşimi ile uyarı gönderir

Şerit takip sistemi, aracın modeline göre farklılık gösterebilir. Ayrıca şerit takip sistemi, belli bir hızdan sonra devreye girer. Araç, şerit takip asistanı için belirlenen hızın altındaysa sistem devre dışı kalır. 

Şerit Takip Sistemi Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırır?    

Özellikle şehirler arası uzun yolculuklarda otoyol çizgileri, dikkatimizin dağılmasına ve farkında olmadan şeridinizi terk etmenize sebep olabilir. Bu durumda devreye giren şerit takip asistanı, uyarı vererek hayat kurtarıcı bir rol oynar. 

Trafiğin çift yönlü olarak aktığı veya keskin virajlı yollarda ise karşı yönden gelen araçların şeridine giren otomobiller, büyük tehlike oluşturur. Şerit takip sistemi, kendimizin ve trafikteki diğer sürücülerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan bu tür durumları önlemek açısından da hayati öneme sahiptir.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Devre Dışı Kalır?

Şerit takip sisteminde araç, belirlenen hızın altında ise sistem devre dışı kalır. Diğer bir neden ise; aracın sürücüsünün direksiyonu tutmamasıdır. Bu durumda da sistem devreye girmez.

Şerit Takip Sistemi Kaç Km'de Çalışır?

Şerit takip sisteminin kaç km’de çalıştığı araç türüne ve modeline göre değişiklik gösterse de bu takip asistanı ortalama 60 km/s hızdan sonra devreye girmektedir. Çarpışma riski söz konusu ise sistem uyarı verir. Saatte 70 ila 160 km arası hızlarda çalışan bu sistem, sinyal vermeden şeritten taştığınız durumda ise direksiyona müdahale ederek aracı kendi şeridine döndürmektedir.

Şerit Takip Sistemi Sonradan Takılır Mı?    

Şerit takip asistanı sonradan takılabilen bir sistemdir. Genellikle yeni araçlarda bulunan bu sürücü güvenlik sistemi eski araçlara da sonradan takılabilmektedir. Yeni nesil bir teknoloji olması nedeniyle bu sistemleri aracınıza entegre edebilmeniz zor olduğu için uzman kişilerden destek almanızı öneririz.

Şerit Takip Sistemi Güvenli Mi?

Şerit takip asistanı, sürücülerin daha güvenilir bir şekilde yolculuk yapmasına yardımcı olan bir sistemdir. Bu sistem ile pek çok olası kaza da önlenebilir. Sürücüler şeridinden sinyal vermeden çıktığı taktirde belirli uyarılar gönderen bu sistem hem trafik hem de insan güvenliği açısından son derece önemli bir role sahiptir. Kazaların azaltılmasını hedefleyen şerit takip sistemi ile siz de can ve mal kaybı durumunun önüne geçebilirsiniz.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, şerit takip sistemi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Siz de can sağlığını korumak ve trafik kurallarının ihlal etmemek için şerit takip asistanı bulunan araçları kiralamayı tercih edebilirsiniz. Araç kiralama süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.