SRC Belgesi 1-2-3-4 Nedir?

SRC Belgesi 1-2-3-4 Nedir?
  • 16 Ağustos 2023

SRC Belgesi 1-2-3-4 Nedir?

SRC Belgesi 1-2-3-4 Nedir?

SRC belgesi 1-2-3-4 nedir, sorusu ehliyet alacak sürücüler tarafından merak edilmektedir. Trafiğe çıkan araçları kullanmak isteyen sürücülerin ehliyet sınavına girmesi gerekmektedir. Ehliyet türleri, araç sınıflarına göre değişmektedir. SRC belgesi 1-2-3-4 nedir, bu ehliyet sınıfları hangi araçları kullanılır, yazımızın devamında detaylı olarak inceleyelim.

SRC Belgesi Nedir?

SRC belgesi nedir, sorusuna belirli sınıf araçları kullanabilmek için alınması gereken mesleki yeterlilik belgesi olarak yanıt verebiliriz. Yük ve yolcu taşımacılığı yapılan mesleklerde araçları kullanmak için SRC belgesi alınması zorunlu tutulmaktadır. Araç sınıfına göre sürücü belgesi alan sürücüler bunlara ek olarak SRC belgesi ve psikoteknik raporu alması gereklidir. Sürücü belgesi bulunan sürücüler SRC belgesi olmadan ticari araç kullanamaz. Sürücü kurslarına başvuru yapan sürücüler eğitim aldıktan sonra SRC belgesi testine tabi tutulurlar. Yük ve yolcu taşımacılığına göre SRC belgesi 1,2,3,4 sınıflandırılması bulunmaktadır.

SRC Çeşitleri Nelerdir?

SRC belgesi 1,2,3,4 nedir, çeşitleri nelerdir, sorularından önce nasıl başvuru yapabileceğinizi inceleyelim. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılan bir mesleğe sahipseniz E-Devlet üzerinden muafiyetli olarak veya sürücü kurslarından SRC belgesine başvuru yapabilirsiniz. Ehliyet sınıfları, araç güçlerine, motor hacimlerine ve araç sınıflarına göre değişmektedir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapacak araç sürücüleri ise SRC belgesi almak zorundadır. SRC belgesi kendi içerisinde 4 gruba ayrılmaktadır. SRC belgesi 1,2,3,4 nedir, ne işe yarar ve hangi araçları kullanır, sorularını yakından inceleyelim. 


SRC 1 Nedir?

SRC 1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı işlerinde çalışan sürücülerin alması gereken belgedir. Yurtdışına yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC 1 alması gerekir. 

SRC 1 Ne İşe Yarar?

Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC 1 belgesi alması zorunludur. Ayrıca psikoteknik raporu da gerekir. Minibüs sürücüleri için yaş sınırı 19, otobüs sürücüleri için 26’dan gün alması ve 66 yaşından küçük olması şartı aranır. 

SRC 1 Hangi Araçları Kullanır?

SRC 1 belgesi, 32 saatlik bir eğitimden sonra verilir. SRC 1 belgesi otobüs ve minibüsleri kullanır.  

SRC 2 Nedir?

SRC 2 belgesi, ülke içerisinde taşımacılık yapan sürücülerin alması gereken bir belgedir. Ülke içerisinde ticari araç sınıfına giren araçları kullanan sürücülerin SRC 2 belgesi ve psikoteknik belgesi alması zorunludur.

SRC 2 Ne İşe Yarar?

Ülke sınırları içinde ticari sınıf araçları kullanan sürücülerin SRC 2 belgesine ihtiyaçları vardır. SRC2 belgesini alabilmek için gerekli koşullar SRC 1 belgesindeki koşullarla benzerdir. SRC 1 alan sürücülerin SRC 2 almasına gerek yoktur.

SRC 2 Hangi Araçları Kullanır?

Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: B Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

SRC 3 Nedir? 

SRC 3 belgesi, uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken belgedir. Ülkeler arası taşımacılık yapan araçları kullanan sürücüler SRC belgesi ve psikoteknik raporu almalıdır.

SRC 3 Ne İşe Yarar?

Ülkeler arasında eşya ve yük taşımacılığı yapan sürücüler SRC 3 belgesi almalıdır. SRC 3 belgesi alabilmek için sürücülerin 19 yaşını doldurmuş olması ve 66 yaşından küçük olması gerekir.

SRC 3 Hangi Araçları Kullanır?

Uluslararası yük taşımacılığı yapan sürücüler SRC 3 sınavından geçerek SRC 3 belgesi alabilir. SRC 3 belgesine sahip sürücüler kamyonet, pikap, panelvan, çekici veya tır gibi ticari araçları kullanabilir.  

SRC 4 Nedir?

SRC 4 belgesi, SRC 3 belgesine oldukça benzemektedir. SRC 4 belgesinin tek farkı sürücülerin araçları ülke içinde kullanabilmesidir. Ülke içerisinde eşya ve yük taşımacılığı yapan sürücülerin SRC belgesi alması zorunludur.

SRC 4 Ne İşe Yarar?

SRC 4 belgesi, şehir içinde veya şehirler arası yük ve eşya taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken bir belgedir. SRC 3 belgesine sahip olan sürücülerin, SRC 4 belgesi almasına gerek yoktur.

SRC 4 Hangi Araçları Kullanır?

Ülke sınırları içerisinde geçerli olan SRC 4 belgesi, kamyonet, pikap, panelvan, çekici veya tır gibi ticari araçları kullanır. SRC 4 belgesi için 28 saatlik eğitim bulunur ve eğitim sonrasında sürücüler sınava girerler. 19 yaşından gün alan sürücüler SRC 4 belgesi için başvuru yapabilir.

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

Sürücü belgesine sahip olan sürücülerin yük ve yolcu taşımacılığı için SRC belgesi alması gerekir. Sürücü kurslarına kayıt yaptıran kursiyerler eğitim sonrasında sınava girerler. Psikoteknik raporu alan ve SRC sınavında başarı sağlayan adaylar SRC belgesi alabilir. SRC belgesi için e-Devlet üzerinden ve sürücü kurslarından kayıt yaptırabilirsiniz.

SRC Belgesi Fiyatı

SRC belgesi fiyatı, SRC 1-2-3-4 sınıflarına göre değişiklik göstermektedir. Uluslararası yük veya yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC 1 ve SRC 3 belgesini alan sürücülerin SRC 2 ve SRC 4 belgesi almasına gerek yoktur. SRC belgesi fiyatı için en yakın sürücü kursuna giderek teklif alabilirsiniz. Gerekli koşulları sağlıyorsanız kısa süreli bir eğitim sonrasında sınava girerek SRC belgenizi alabilirsiniz.

SRC belgesi 1-2-3-4 nedir, sorusuna SRC çeşitlerini detaylı olarak açıklayarak yanıt vermeye çalıştık. Sürücü belgeleri ve araçlar hakkında daha fazla bilgiyi Borlease blog içeriklerinden ulaşabilirsiniz. Kurumsal filo kiralama ve ticari araç kiralamaya dair tüm detayları anasayfamızda bulabilirsiniz.