Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey  

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey  
  • 21 Mayıs 2024

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey  

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey  

Türkiye içerisinde ekonomik bir seyahat planı yapmak ve birçok rotaya gitmek için Doğu Ekspresi oldukça avantajlı bir seçenektir. Anadolu’nun güzelliklerini keşfetmek için nostaljik bir yolculuk seçeneği olan Doğu Ekspresi turu aynı zamanda dünyanın en güzel seyahat rotalarını içerir.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, Doğu Ekspresi fiyatı, Doğu Ekspresi güzergahı ve durakları ile turistik Doğu Ekspresi bileti hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Doğu Ekspresi Rotası: Doğu Ekspresi Hangi Şehirden Kalkar?

Ankara'dan saat 17.55'te hareket eden tren, ertesi gün 20.27'de Kars'a varır. Doğu Ekspresi; Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars gibi şehirlerden geçmektedir. Ayrıca tren, bu şehirlerden ilerleyerek 50'den fazla durakta durmaktadır. 

Doğu Ekspresi Yolculuk Süresi: Doğu Ekspresi Kaç Saatlik Bir Yolculuk Sunar?    

Doğu Ekspres Ankara Kars seferleri, yukarıda da belirttiğimiz gibi her gün saat 17.55'te Ankara Garı'ndan hareket eder ve ertesi gün saat 20.30'da son durak olan Kars'a varır. Bu yolculuk yaklaşık olarak 26 saat sürer.

TCDD’nin aynı rotaya iki farklı tren seferi koymasının sebebi ise turistleri, ulaşım amaçlı seyahat edenlerden ayırmaktır. Doğu Ekspresi tren bileti bulabilmek, özellikle kış aylarında oldukça zordur.

Güzergahları aynı olsa da iki tren arasından farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklar genel olarak şu şekildedir:

  • Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’nin kalkış ve varış saatleri ile durak sayıları farklıdır.
  • Doğu Ekspresi yataklı vagon ve yemekli vagon yalnıza Turistik Doğu Ekspresi’nde bulunmaktadır.
  • Doğu Ekspresi’nde yalnızca yemekli, pulman ve örtülü kuşetli vagon mevcuttur.

Doğu Ekspresi İçin En İdeal Zaman: Ne Zaman Yolculuk Yapmak Uygun?

Doğru Ekspresi turu her sezon tercih edilebilmektedir. Genel olarak;

  • İdeal hava sıcaklığı için bahar ayları tercih edilir.
  • Kayak yapmak için kış mevsimi tercih edilir (Özellikle şubat ayı).
  • Açık pencere eşliğinde ferah bir şekilde gezmek için yaz mevsimi tercih edilmektedir.
  • Kahverengi tonlarının yoğunlukta olduğu eşsiz manzaralar için sonbahar mevsimi tercih edilir.

Gezi amaçlı giden herkes genel olarak kış aylarını tercih etmektedir. 

Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları: Ücretlendirme Nasıl Belirlenir?

Ankara-Kars hattında sefer yapan Turistik Doğu Ekspres seferlerinin bilet fiyatları araştırılan konular arasında yer almaktadır. Kişi başı tek yön 650 TL tutarında olan seferler vagon özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

2023-2024 yılı için ise turistik doğu ekspresinin fiyatı kişi başı 6000 TL’dir. Turistik Doğu Ekspresi iki kişilik olduğu için 12000 TL talep edilmektedir. Dünyanın en iyi rotaları arasında gösterilen Doğu Ekspresi seferleri için bilet fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • Düşük dönem oda ücreti: 6000 TL
  • Normal dönem oda ücreti: 8000 TL
  • Yüksek dönem oda ücreti: 12500 TL

Doğu Ekspresi Vagon Seçenekleri ve Özellikleri    

Doğu Ekspresi'nin merak edilen diğer bir bölümü de vagonlarıdır. Doğu Ekspresi'nde 3 çeşit vagon mevcuttur. Yataklı, pulman ve örtülü kuşet vagonlarına sahip Doğu Ekspresi'nde yatak bulunan vagonlar yataklı ve örtülü kuşetlidir.

Pulman ise otobüs benzeri koltuklara sahip olan ve yatak kısmının olmadığı vagonlardır. 

  • Örtülü Kuşetli

Yataklı vagon gibi ranza tipi yatak olabilen koltuklara sahip olan örtülü kuşetler 4 kişiliktir. Örtülü kuşetli vagonlarda lavabo içeride değildir. Bu vagon tipinde sadece yatak olabilen koltuklar, minik bir masa ve fiş bulunur.

Örtülü kuşetli vagonlarda ister 4 kişi, ister 2 kişi kalabilirsiniz. Vagonu komple tutmak için 2 kişi de olsanız bile 4 kişilik bilet ücreti ödemeniz gerekir. Örtülü kuşetli vagonlarda da yastık kılıfı, pike ve çarşaf yataklar üzerinde hazırdır. 

  • Pulman

Pulman, yataklı vagon ve örtülü kuşetli vagona göre daha standart bir vagon tipidir. Karşılıklı oturma düzeni ve standart tren koltuklarına sahip olan pulman, Doğu Ekspresi'nin uygun bilet fiyatlarına sahip vagonudur.

Kars yolculuğuna Erzincan ya da Erzurum gibi yakın mesafeden başlayacak olan yolcular, çoğunlukla pulman tipi vagonlarda seyahat eder.

  • Yemekli Vagon: 

Doğu Ekspresi’nde karşılıklı oturma düzenine sahip masalardan oluşan yemekli vagon da yer almaktadır. Yemekli vagonda yemek ve içecek alabileceğiniz bir büfe mevcuttur.

Sabah kahvaltısı, akşam yemeği, atıştırmalıklar, çay ve kahve ile su, meyve suyu gibi içecekler yemekli vagondan temin edilir. Ayrıca yanınızda getirdiğiniz kendi yiyeceklerinizi de bu vagondaki masalarda yiyebilirsiniz.

  • Yataklı Vagon

Yataklı vagonlar 2 kişiliktir. Ranza tipi yatağa dönüşen koltukların yanı sıra vagon içerisinde banyo, masa, ayna, fiş gibi özellikler de mevcuttur. Çarşaf, pike, yastık kılıfı yatak üzerinde yer alır.

Doğu Ekspresi'nin son derece rahat olan vagonlarından olan yataklı vagonlarda odanızın kapısını kapatabilirsiniz. Yataklı vagon ile seyahat etmek istemeyen yolcular için yemekli vagon seçeneği de mevcuttur. 

Doğu Ekspresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler    

  • Evcil Hayvan: %50 indirimli bilet alınması koşuluyla izin verilmektedir.
  • Yemek: Yemekli vagonda restoran mevcuttur. Yataklı vagonda ise buzdolabında kendi yiyeceklerinizi muhafaza edebilirsiniz.
  • Tuvalet: Her vagonda mevcuttur. Yataklı vagon tuvaletleri daha az kişi tarafından kullanıldığı için daha temizdir. Kendi tuvalet kağıdınızı ve el sabununuzu götürmenizi öneririz.
  • Valizler: Valizlerini yanınıza almanız gerekir.
  • Sıcaklık: Tüm vagonlar yeterince sıcak ve klimalar çalışmaktadır.
  • Elektrik: Yataklı vagonda 2, örtülü kuşetli vagonda ise tek priz bulunmaktadır. Pulmanlarda priz mevcut değildir.
  • İnternet: Wi-Fi mevcut değildir.

Doğu Ekspresi Turu İçin Pratik Öneriler

Bilet seçimi    

Doğu Ekspresi biletleri satışa çıktığı anda tükenmektedir. Doğu Ekspresi uzun süren bir yolculuk olduğundan yataklı vagonlar ve örtülü kuşetli vagonlar daha çok tercih edilir. Bu nedenle bilet seçiminde vagon türüne dikkat etmelisiniz.

Doğru zaman

Doğu Ekspresi seyahati için en doğru mevsim kış ayları olarak bilinmektedir. Aynı zamanda doğanın uyandığı ve güneş ile buluştuğu ilkbahar ayları da seyahat için tercih edilebilmektedir.

Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor?

Doğu Ekspresi, yaklaşık 26 saat sürerken Turistik Doğu Ekspresi ise 31 saat sürmektedir. Yolculuğun daha uzun sürmesinin sebebi ise verilen molalardır. 

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, Doğu Ekspresi turu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Siz de eşsiz Doğu Ekspresi gezi rotası sonrası elektrikli araç kiralama hizmetleri ile bulunduğunuz şehri konforlu bir şekilde gezebilirsiniz ve yeni yerler keşfedebilirsiniz. Araç kiralama süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.