Türkiye'nin En Büyük Şelaleleri    

Türkiye'nin En Büyük Şelaleleri    
  • 21 Mayıs 2024

Türkiye'nin En Büyük Şelaleleri    

Türkiye'nin En Büyük Şelaleleri    

Türkiye, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile eşsiz bir ülkedir. Doğal güzelliklerin arasında yer alan şelaleler ise akarsu yatağı ile bağlantılı olup dike yakın dökülerek akan sular olarak ifade edilir.

Türkiye’de de birçok şelale vardır. Şelalelerin etrafında genellikle yürüme ve piknik alanları yer alır. Böylece gezinizi doğa içerisinde, huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra şelalelerin derinliğine ve büyüklüğüne göre yüzmenin yasak olmadığı yerlerde yüzebilir ve çeşitli fotoğraflar çekebilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük şelalesi ve Türkiye’nin en büyük şelaleleri sıralaması merak edilmektedir. Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, Türkiye’nin en büyük şelalelerini sizler ile paylaşacağız.

Tortum Şelalesi

Erzurum her mevsim, farklı heyecanlara ev sahipliği yapan ve farklı güzellikler sunan bir şehirdir. Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi de bunu en iyi anlatan doğal güzelliklerdendir. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak akmasıyla oluşmuş bir şelaledir.

Bu şelale, 21 metre genişliğe ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu ise ziyaretçiler için oldukça ilgi çekicidir. Bunun yanı sıra izleme merdivenlerinin de nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılır. Ayrıca Tortum Şelalesi içerisinde bulunan taş merdivenler ile alt tarafına inmek mümkündür.

Güzeldere Şelalesi    

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce Gölyaka İlçesi sınırlarında yer almaktadır. 22.76 ha alanı kapsayan şelale, Düzce’ye 18 km mesafede ve Gölyaka ilçesine 11 km mesafede bulunan Güzeldere köyündedir. Türkiye’nin en büyük 2. şelalesi olarak bilinen bu şelalenin rakımı ise 630 m’dir. 28.12.1993 tarihinde mesire alanı, 11.07.2011 yılında ise Tabiat Parkı olarak belirlenmiştir.

Bu tabiat parkında doğa ile iç içe yürüyüş yapabilir, şelalenin muhteşem manzarasını izleyebilir, yemek yeme ve içme gibi imkânlardan yararlanarak piknik yapabilirsiniz. Tabiat parkında bungalov evler sayesinde konaklama imkânı da bulabilirsiniz. 

Bulut Şelalesi  

Rize - Çamlıhemşin’de bulanan Bulut Şelalesi, Karadeniz’in eşsiz doğası içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin en yüksek şelalesi olarak karşımıza çıkan Bulut Şelalesi 250 metre yükseklikten 4 kademede dökülmektedir. Kademeli olarak düşmesi sebebiyle şelalenin tamamını görmek pek mümkün değildir. Ancak, şelalenin kaynağı Tar Deresi’nden, derenin kaynağı ise Kaçkar Dağları’ndan olan Altıparmak Dağı’ndan gelmektedir.

Tar Deresi, Bulut Şelalesi Tabiat Anıtı Rize’de gezilecek yerler listesi hazırlayanların mutlaka uğraması gereken konumlar arasında yer alır. Ayrıca burada yürüyüş yapabilir ve manzarayı tepeden izleyebilirsiniz. 

Maral Şelalesi    

Artvin’in Borçka iline bağlı Karadeniz bölgesinin en ünlü şelaleleri arasında yer alan Maral Şelalesi, tek bir eğim kırıklığından 63 metre yükseklikten aşağıya akar. Maral Deresi üzerinde bulunan bu şelale, Maçahel Deresi’nin bir koludur. Maçahel Deresi 45-50 km2 genişliği ile havzanın sularını toplar. Maral Şelalesi, an kolları ile çevredeki suları toplayarak Gürcistan sınırına girer ve oradan da Çoruh Nehri ile birleşerek Karadeniz’e dökülür.

Maral Şelalesi’nin aktığı alanda 2,5 metre genişlik ve derinlik oluşturmuştur. Ayrıca bu şelale, UNESCO’nun 2005 yılında düzenlediği “İnsan ve Biyoküre Programı” ile Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olarak kabul edilmiştir.

Mençuna Şelalesi

Artvin’in Arhavi ilçesine 28 kilometre uzaklıktaki Mençuna Şelalesi, 92 metre yüksekliğe sahiptir. İki aşamada dökülen bu şelale, yılın her dönemi yerli ve yabancı turistlerin ziyareti ile bilinmektedir. Mençuna Şelalesi doğa severler ve fotoğrafçılar için eşsiz bir yerdir.

Sık çevrili ağaçların arasındaki yaklaşık 10 dakika süren yürüyüş parkuru ile şelaleye ulaşmak mümkündür. Dereler üzerinden geçebilmek için kesme taşlardan yapılan tarihi köprüler ise görenleri kendine hayran bırakır niteliktedir.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, Türkiye’nin en büyük şelalelerini sizler ile paylaştık. Siz de bu şelaleleri ziyaret etmek için eşsiz bir gezi rotası oluştururken elektrikli araç kiralama hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Araç kiralama süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.