Araçlarda kullanılan sıvılar ve yağlar, aracın kusursuz bir şekilde kullanılmaya devam edilmesi noktasında önem arz eder. Araçların çevreyi korumaları ve bu doğrultuda belirlenen standartları karşılamaları noktasında, bu sıvılar ile yağlar etkili bir rol oynar. Adblue sıvısı da bu doğrultuda kullanılan ve kullanılması gereken sıvılar arasında yer alır. Gerçek adı AUS32 olan bu sıvı, çevre kirliliğini önlemek adına pek çok Avrupa ülkesinde zorunludur. Türkiye’de de giderek daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Adblue Nedir?
Adblue nedir sorusu her araç sahibi birey tarafından merak edilir. En basit tanımıyla, egzoz gazlarındaki emisyon değerini ideale indirgemek için kullanılan bir sıvı olduğu söylenebilir. Yalnızca dizel araçlara eklenen adblue, aracın egzoz sistemine otomatik olarak enjekte edilir. AdBlue'nin ana bileşeni üredir ve bu madde, dizel araçlardaki azot oksit (NOx) emisyonlarını kontrol etmek için seçici katalitik indirgeme (SCR) sistemlerinde kullanılır.
Adblue Arabada Ne İşe Yarar?
Egzoz gazı emisyonu, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere artık dünyanın pek çok ülkesinde üzerinde hassasiyetle durulan konulardan biri. Özellikle çevresel felaketlerin giderek arttığı çağımızda, araçların egzoz emisyonlarının azaltılması ile çevrenin korunması arasında güçlü bir bağ olduğu inkar edilemez bir gerçek. Adblue ne işe yarar sorusunun yanıtı, tam da bu noktada ortaya çıkar. Bu sıvı, araçlardaki egzoz gazı emisyonlarının ideal düzeye indirgenmesine ve araçların çevre ile daha uyumlu hale gelmesine olanak tanır.
AdBlue Nasıl Çalışır?
AdBlue, bir tanka konur ve aracın egzoz sistemine enjekte edilir. SCR sistemi, egzoz gazlarını geçirirken AdBlue çözeltisini ekleyerek azot oksitleri parçalar ve daha çevre dostu bileşenlere dönüştürür. Sonuç olarak, AdBlue kullanımı, dizel araçların daha düşük NOx gazı emisyonlarına sahip olmasına yardımcı olur ve çevresel düzenlemelere uyum sağlar.
AdBlue Arızası Nedir?
Egzozdan çıkan zararlı gazları elimine eden ve aracın daha çevreci hale gelmesini sağlayan Adblue sıvısıyla alakalı bazı arızalar oluşabilir. Bu doğrultuda dört temel arızadan söz etmek mümkün:
- Adblue Düzeyi Düşük Uyarısı: Adblue tankında sıvı seviyesinin düşük olması halinde, gösterge panelinde uyarı işareti yanar. Bu durumda araca adblue eklenmesi yeterli olur.
- Adblue Kalite Uyarısı: Dizel araçlarda kullanılan her adblue aynı kalitede olmaz. Kalitesiz adblue doldurmak da araçta arıza lambasının adblue işaretinin yanmasına neden olabilir. Bu durumda depoyu tamamen boşaltıp yeni ve kaliteli bir adblue doldurmak gerekir.
- SCR Arızası: SCR sisteminde yer alan sensörler ya da diğer bileşenler arıza yaptığı zaman da adblue arızası yaşanabilir. Bu bireysel olarak çözülmesi mümkün olmayan bir durum olduğu için, aracın bir servise gösterilmesiyle sorun çözülebilir.
- Adblue Enjeksiyon Sistemi Arızaları: Adblue sıvısını sisteme enjekte eden enjeksiyon bileşenlerinde arıza meydana gelmesiyle de araç arıza ikazı verebilir. Enjeksiyon arızalarının çözülebilmesi için de servis desteği alınması gerekir.
Adblue Biterse Ne Olur?
Dizel araçlarda adblue biterse ne olur sorusu da araç kullanıcılarının en çok merak ettikleri konulardan biri. Araçta adblue miktarının azalması ya da tamamen bitmesi, ilk olarak arıza ışıklarının yanmasına neden olur. Sürücünün durumu fark etmesi ve adblue eklemesi için ikaz sistemi devreye girer. Adblue ekleninceye kadar da motor performansı sınırlandırılır ve aracın çekişi düşer. Bu sayede çevre kirliliğini önlemek hedeflenir. Yeni nesil bazı araçlarda ise adblue bittiği zaman motor tamamen çalışmaz hale gelebilir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak ve emisyon standartlarına uygun bir sürüş yapabilmek için adblue miktarını düzenli olarak kontrol etmek ve belirli periyotlarla üzerine ekleme yapmak faydalı olur. Sağlıklı bir sürüş için 10 bin kilometre ila 15 bin kilometre arasında adblue değişimi yapmak yeterlidir.
AdBlue Hangi Araçlarda Kullanılır?
Su ve üreden oluşan adblue, ağırlıkla dizel araçlarda kullanılır. Egzoz gazı emisyon salınımları daha yüksek olan ticari araçlar adblue kullanımının yaygın olarak görüldüğü kategoriyi oluşturur. Otobüsler, kamyonlar ve hafif ticari araçlarda adblue olmazsa olmaz kabul edilir. Bununla birlikte iş makinelerinde de adblue kullanımına rastlanabilir. Son olarak da SUV ve dizel binek araçlarda da adblue kullanımının yaygın olduğu söylenebilir.