İmmobilizer Nedir?

  • 8 Nisan 2022

İmmobilizer Nedir?

İmmobilizer Nedir?

İmmobilizer genellikle birçok insan tarafından yanlış bilinen bir araç parçasıdır. Peki immobilizer nedir? İmmobilizer nedir sorusuna cevap verecek olursak, araçların kontak sistemine takılan elektronik bir devre parçası şeklinde açıklayabiliriz. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarının içerisinde yer alır. Bunun yanı sıra bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle immobilizer olan otomobiller düz kontak yapılamaz ve çalınmaları oldukça zordur. İmmobilizer sistemi genellikle nahtarla birleştirilse de bazı otomobil firmaları, değişik teknikler kullanmaktadır. İmmobilizer’ın kilitlediği sistem de otomobilden otomobile değişiklik göstermektedir.

Bazı markalar, immobilizer devresi ile ateşleme sistemini kilitlerken, bazıları gazı ve bazıları her ikisini birden kilitleyebilme özelliğine sahiptir. Peki, immobilizer nedir, immobilizer nasıl çalışır?

Borlease ekibi olarak bu yazımızda, immobilizer nedir, immobilizer nasıl çalışır ve arızası nasıl giderilir gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

İmmobilizer Nasıl Çalışır?

İmmobilizer nedir konusundan sonra en çok merak edilen konulardan birisi de immobilizer nasıl çalışır konusudur. İmmobilizer sistemi, genellikle hırsızların kullandığı düz kontak yöntemini büyük oranda yok eden bir sistemdir. Bu sistem, transponder çipi içeren bir sitemdir. Bunun yanı sıra özel olarak kodlanmış anahtarın şifreyi saklaması, elektronik kontrol ünitesini ve ateşleme sistemini aktif etmemesi sayesinde bir güvenlik önlemi sağlar. Araç sahibi ya da sürücü, şifre saklı anahtarı araca taktığında şifre motor kontrol ünitesine iletilir. Motor kontrol ünitesi ile anahtardaki kodun eşleşmesi ile araç çalıştırılabilir.

İmmobilizer Arızası Nedir?

İmmobilizer nedir ve arızası nedir konusu oldukça önemlidir. Peki immobilizer arızası nedir ve nasıl anlaşılır? Araçların gösterge panelinde immobilizer ışığı mevcuttur. Bu ışık, bazı araçlarda anahtar işaretiyken bazıarında ise direkt olarak immobilizer yazısı olarak görülür. Normal şartlarda aracınızın kontağını çevirdiğinizde immobilizer ışığı yanar ve daha sonra ise kısa belli bir süre sonra söner.

Aracın kontağını çevirdiğinizde anahtar işareti görünmüyor veya sürekli görünüyorsa immobilizer sisteminizde arıza var demektir. Böyle bir durumda ise aracınız marş basacak ancak ateşleme olmayacağı için çalışmayacaktır. Anahtarı sert bir şekilde yere düşürmek ve yoğun sıvı teması aracın çalışmamasına neden olabilir.

İmmobilizer sisteminin bozulmasına neden olacak nedenler ise aşağıdaki gibidir: Anahtarı çevirdiğimizde gösterge panelinde bir bildirim olmaması veya ışıkların geç yanması Marşa bastığımızda motorun çalışmaması Uzaktan kumanda sisteminin işlevinde problemler olması Gösterge panelinde immobilizer arıza işaretinin yanması

Öneri İçerik: Araba Arızaları Nelerdir?

İmmobilizer Arızası Nasıl Giderilir?

Bu arızanın çözümü biraz problemli bir süreçtir. İmmobilizer arızası, sık karşılaşılan bir problem olmasa da birçok insanın karşılaşabileceği bir problemdir. Bazı araçlarda ise immobilizer arıza durumu halinde sinyal veren bir ekran ışığı bulunu4. Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile aracınızı çalıştırmayı denemeniz gerekir. Aracınız çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Ayrıca teknik servisleri de tercih edebilirsiniz. Arıza çözülemediği zaman genelde immobilizer iptali yöntemine başvurmak gerekir. İptal etme işlemi ise beyinden yapılmaktadır. Bunun yanı sıra aracınız düz kontakla da çalışabilir.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, immobilizer nedir, immobilizer nasıl çalışır, arıza nedenleri ve çözümler gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık.