Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileridir?

  • 22 Nisan 2022

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileridir?

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileridir?

Araç trafiğinin sağlıklı ilerlemesi için belirli araçların geçiş üstünlüğü vardır. Peki geçiş üstünlüğü bulunan araçlar hangileridir?

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bazı araçlara geçiş üstünlüğü verilmiştir. Sürücü belgesi alırken kurslarda ve kitaplarda detaylı olarak anlatılır fakat araç sahipleri kimi zaman bu durumu pek önemsemezler. Her araca verilmeyen geçiş üstünlüğü, can ve mal kaybını azaltarak trafiğin düzene girmesi için belirli araçlara verilir.

Geçiş üstünlüğü ve geçiş hakkı benzer gibi gözükse de aralarında bazı farklar da bulunmaktadır. Borlease olarak bu yazımızda, geçiş üstünlüğü olan araçlar ile geçiş üstünlüğü hangi durumlarda kullanılır konularını ele alacağız.

Geçiş Üstünlüğü Hangi Durumlarda Kullanılır?

Geçiş üstünlüğünün kullanıldığı birçok durum vardır. Geçiş üstünlüğünün kullanıldığı araçlar aşağıdaki gibidir:

  1. Acil servis
  2. İtfaiye
  3. Polis
  4. Eskort araçlar
  5. Askeri araçlar

Geçiş üstünlüğü acil durumlarda kullanılmaktadır. Acil servisin, hasta alması, hasta taşıması, itfaiye aracının acil müdahaleye gitmesi, polis teşkilat araçlarının operasyona gitmesi, askeri araçların sevkiyat yapması gibi durumlarda geçiş üstünlükleri bulunmaktadır. Geçiş üstünlüğü yalnızca acil durumlarda kullanıldığı için geçiş üstünlüğü bulunan araçlarda sirenler bulunmaktadır. Bu araçların siren açması gereken durumlar ise şu şekildedir:

  • Acil hastaları ya da yaralı kişileri hastaneye götüren acil yardım ekibi aracı olan ambulans ve özel araçlar
  • Kazaların yaşandığı olay yerine giden, suçlu ve sanık takibi yapan polis, zabıta ve memur araçları
  • İtfaiye ve orman yangınlarına müdahale eden araçlar
  • Afet ve acil durumlarda görev alan araçlar
  • Kar ve buzlanma gibi durumlarda kullanılan araçlar
  • Korunan araçlar ve takip araçları geçiş üstünlüğü olan araçlardır. 

Öneri İçerik: Aracımız Kara Saplandığında Ne Yapmalıyız?

Kavşaklarda Geçiş Üstünlüğü Nasıl Olur?        

Kavşağa yaklaşan her sürücü, geçiş şartlarına uyacak şekilde yavaşlamalı, dikkatli olmalı ve ilk geçiş hakkına sahip araca öncelik tanımak zorundadır.

Trafik polisi, trafik işaret levhası ya da ışıklı trafik işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda ise;

  • Bütün sürücüler, geçmekte olan tramvaylara,
  • Tramvay hattı bulunan karayoluna çıkan sürücüler bu yoldan geçen araçlara,
  • Bölünmüş yola çıkan sürücüler, bu yoldan geçen araçlara,
  • Tali yoldan ana yola çıkan sürücüler ana yoldan gelen araçlara,
  • Dönel kavşağa gelen sürücüler, dönel kavşak içindeki araçlara,
  • Bir mülkten çıkan araçlar, karayolundan gelen araçlara,

İlk geçiş hakkını vermek zorundadır. Ayrıca, kontrolsüz kavşaklarda motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara, motorlu araç sürücüleri ise sağdan gelen araçlara ilk geçiş hakkını vermelidir. Bunun yanı sıra kavşağa gelen sürücüler, kavşak giriş ve çıkışlarında kurallara uygun bir şekilde karşıya geçen yayalara, geçiş hakkı tanımalıdır.

Işıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akımı kendisini kavşak içinde durmaya zorlayacak veya diğer doğrultudaki trafiğin geçişine engel olacaksa sürücü kavşağa girmemelidir. Sürücüler, görevli trafik polisi veya ışıklı trafik işareti ile yönetilen kavşakları kısa süre içerisinde geçmelidir. Sürücülerin bu kavşaklarda gereksiz yavaşlamaları, durmaları, araçtan inmeleri veya araçların motorlarını durdurmaları yasaktır.

Öneri İçerik: Trafik Işıkları Olmadan Trafik Nasıl Olurdu?

Geçiş Üstünlüğüne Uymamanın Cezası Nedir?      

Geçiş üstünlüğü olan yaya ve araçlara yol verilmemesi durumunda para cezası uygulaması söz konusudur. Geçiş üstünlüğü yayalara ait olan yerlerde geçiş hakkı tanımamanın cezası 2021 yılı itibariyle 652 TL tutarındadır. Kavşaklarda yavaşlamamak ve geçiş önceliği kuralına uymama cezası ise 144 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu durumda 20 trafik ceza puanı kesilir.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, geçiş üstünlüğü olan araçlar ve kavşaklarda geçiş üstünlüğü gibi konuları sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.