KABİS Nedir? KABİS Sistemi Ne için Kullanılır?

  • 2 Şubat 2022

KABİS Nedir? KABİS Sistemi Ne için Kullanılır?

KABİS Nedir? KABİS Sistemi Ne için Kullanılır?

Araç kiralama sektörü, artan araç fiyatları ve kullanım kolaylığı ile günden güne gelişen bir sektör. Farklı periyotlarda kiralanan araçları birçok müşteri kullanırken araç firmasının ve müşterilerin güvenliği oldukça önemlidir. Kiralama firması, araçlarını kiraladıktan sonra resmi olarak araçlarını Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirmek zorundadır. 2015 yılından bu yana uygulanan KABİS Araç Bildirim Sistemi, kiralama yönteminde güvenliği sağlayan bir oto takip sistemidir. Borlease araç kiralama ekibi olarak bu içeriğimizde KABİS sistemi hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz. 

KABİS Nedir?

Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) kiralanan araçların ve kiralayan kullanıcının bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildiren bir sistemdir. Araç kiralama hizmeti yapan firma, filosundaki araçları kiraladığında müşteri bilgileriyle birlikte KABİS’e kaydeder. Bu kayıt sırasında kiralayan kişinin kimlik bilgileri, aracın plakası, aracın ruhsatı ve kiralama süreci sisteme kaydedilir. 

2015’ten bu yana rent a car hizmeti veren firmalara zorunlu tutulan KABİS sistemi, emniyet açısından oldukça önemli bir sistemdir. Araç ve müşteri bilgileri, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirilir ve herhangi şüpheli bir durumda güvenlik daha kolay sağlanır. Bildirme işlemleri teknoloji ve internet ağlarının gelişmesiyle online olarak yapılmaktadır. 

İlginizi Çekebilir: Geçiş Üstünlüğü ve Geçiş Hakkı Arasındaki Farklar! 

KABİS Sistemi Ne için Kullanılır?

Emniyet Genel Müdürlüğü, kiralanan araçların ve kullanıcıların takibini yapmak için KABİS sistemini kullanır. KABİS sistemi ne için kullanılır, sorusunun cevabı ilk olarak güvenliktir. Bu sistemde kiralanan araç bilgileri, kiralayan kullanıcının bilgileri firma yetkilileri ve yöneticileri tarafından işlenir. 

Aracı kiralayan kişi ve aracı kiralayan firmanın kiralama sürecinde ve sonrasında sorun yaşamaması için KABİS sistemi kullanılır. Kiralık araçlarla işlenen suçların artması yetkilileri harekete geçirerek bu tip bir uygulamayı kullanmaya zorladı diyebiliriz. Araç kiralayan kişi kiralık araçla herhangi bir suç işlemesi veya suça dahil olması durumunda KABİS sistemi üzerinden tespiti kolaylaşır. KABİS sayesinde suç oranlarında gözle görüşür bir düşüş yaşandığını görebiliriz. 

Öneri İçerik: Kiralık Araç ile Kaza

KABİS Sistemi Nasıl Kullanılır?

Rent a car hizmeti veren kurumların KABİS sistemine kaydolması zorunludur. İlk olarak nasıl kayıt yapabilirsiniz;

Araç kiralama hizmeti veriyorsanız ilk olarak sabit internet sağlayıcınızdan ip adresinizi öğrenmeniz gerekir. Bu adres ile şirketinize ait ruhsat ve vergi levhasıyla Polis Merkezi Amirliği, Asayiş Şube Müdürlüğü veya en yakın karakolda bulunan ilgili birime başvuruda bulunmanız gerekir. Size verilen form ve evraklarınızla birlikte kayıt yaptırabilirsiniz. İşleminiz onaylandıktan sonra size e-posta yoluyla giriş bilgileriniz gönderilir. KABİS sistemine kaydolduktan sonra nasıl kullanılır;

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından size gönderilen üyelik kodu ve şifre ile KABİS sistemine giriş yapabilirsiniz. KABİS sistemine giriş yapan rent a car yönetici veya yetkilileri sistemde araç bilgilerini ve kiralayan kişinin bilgilerini girmek zorundadırlar. İstenilen bilgiler aracın plakası, ruhsat bilgileri, marka, model ve rengi gibi bilgilerdir. Kiralayan kişinin ise adı, soyadı ve T.C. kimlik bilgileri sisteme girilir. 

KABİS Cezası Ne Kadardır?

KABİS sistemine kaydolması gereken rent a car firmaları eğer kayıt işlemi yapmazlarsa ceza alırlar. Peki, KABİS cezası ne kadardır? KABİS sistemine üye olmayan kiralama şirketlerinin ödeyeceği ceza ortalama olarak 10.000 TL tutarındadır. Bu cezalar şehirler arasında farklılık gösterebilmektedir. 

Kiralama yapan kişilerin kimlik bilgileri ikinci kez sisteme girilmezse araç kiralama hizmeti veren firmanın ruhsatı iptal edilir. 

KABİS cezasına itiraz etmek isteyen firmalar cezanın verildiği günden itibaren 15 gün için bağlı bulundukları Sulh Ceza Mahkemeleri’ne dilekçe ile itiraz edebilirler. Ceza tutanağı ve tarihi, itirazı yapanın kimlik bilgileri, ikametgâh bilgileri dilekçede mutlaka yer almalıdır.

Araç kiralama hizmetinde kullanıcıların ve firmaların güvenliğini sağlayan KABİS sistemi hakkında bilmeniz gerekenlere bu yazımızda yer verdik. Araç kiralamaya dair tüm uygulamaları ve hizmetleri Borlease üzerinde bulabilirsiniz.  


İlginizi Çekebilir: Araçlarda Opsiyonel Ne Demek? Araçlarda Opsiyonel Donanım Ne Anlama Gelir?