Çevrenin korunması ve fosil yakıt kaynaklarının tükenme riskine karşı elektrikle de çalışabilen hibrit araçlar üretilmektedir. Hibrit araçların çalışabilmesi için iki yakıt kaynağı bulunur. Benzin veya dizel yakıtla çalışabilen hibrit araçlar elektrikle de çalışabilir. Daha az yakıt tüketimi sağlayan araçlar oldukça ekonomiktir.
Hibrit araçlar hem benzin hem de elektrik motorları kullanan çevre dostu araçlardır. Bu teknoloji hakkında sık sorulan "Hibrit araç nedir?" sorusuna, Borlease Otomotiv olarak yanıt veriyoruz. Hibrit araçların avantajları, dezavantajları, kullanımı ve bakımı hakkında detaylı bilgi sunuyoruz. Performansları hem uzun yolculuklar hem de şehir içi kullanıma uygun olan hibrit araçlar hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hibrit Araçların Özelliği Nedir?
Hibrit araçların çalışma prensibi, elektrikle ve bir diğer yakıt türüyle çalışan motor sistemini kullanmaktır. İçten yanmalı motor ve akülerin bulunduğu hibrit araç modelleri, bu prensip sayesinde oldukça düşük yakıt tüketimi ve gaz salınımı sağlar.
Hibrit araçlardaki motor ve şanzıman sistemi diğer araçlardan farklıdır. Hibrit araç modelleri kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır ve bunlar; hafif hibrit, plug-in hibrit ve yakıt hücreli hibrit araçlardır.
- Hafif hibrit otomobillerde elektrikli motor, yanmalı motoru destekler.
- Plug-in hibrit otomobillerde içten yanmalı ve elektrikli motor aynı şanzımana bağlıdır. Motorların ikisi de motoru kendi başına çalıştırabilir.
- Yakıt hücreli otomobil türünde ise elektrik motorunun çalışması için bir yakıt hücresi bulunur.
Hibrit Araç Nasıl Şarj Edilir?
Hibrit araç modellerinde hem benzinli hem de elektrikli motor bulunur. Hibrit araçlar sürüş esnasında kendini şarj edebilir. Fren sisteminin devreye girmesi ve içten yanmalı motorun çalışmasıyla hibrit aracın aküsü şarj edilir. Rejeneratif (üretken) frenleme sistemi sayesinde, fren pedalına bastığınızda ortaya çıkan hareket enerjisi, elektrik enerjisine dönüşür.
Hibrit Araç Yakıt Tüketimi Ne Kadar?
Hibrit araçların yakıt tüketimi, benzinli ve dizel araçlara göre daha düşüktür. Aracı, içten yanmalı motor hareket ettirir ve elektrikli motor devreye girer. Sadece elektrikli bir araç olmadığı için net bir yakıt tüketimi ölçüsü söyleyemeyiz. Bununla birlikte sürüş tarzınız, araç modeli, hibrit türü gibi birçok etmen yakıt tüketimini etkiler.
Elektrikli Araç ile Hibrit Araç Arasındaki Farklılık Nedir?
Elektrikli araç ile hibrit araç arasındaki en temel fark motor yapılarıdır. Elektrikli otomobillerde benzinle çalışan bir motor bulunmazken hibrit otomobillerde bulunur.
Hibrit araçlardaki aküler, sürüş esnasında ve fren sisteminin devreye girmesiyle kendini şarj edebilir. Elektrikli araçlardaki aküler dolduramaz ve bu yüzden prizden şarj edilmesi gerekir.
Hibrit araçlardaki elektrik ihtiyacı içten yanmalı motordan karşılandığı için yolda kalma riski daha düşüktür. Elektrikli araçlar, sadece aküden aldıkları enerjiyle çalıştıkları için şarj menzili, akülerin doluluk oranına göre belirlenir.
Hibrit Motora LPG Takılır Mı?
Hibrit araçlarda hem elektrik ve benzinli bir motor bulunurken LPG takılır mı sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Benzinli ve dizel araçlarda yakıt tüketimine iyi bir alternatif olan LPG sistemi teknik olarak hibrit araçlara da kurulabilir. Bu noktada ateşleme sistemlerinin entegre edilmesi ve araç içinin hacimsel olarak LPG’ye uygun olması gerekir.
Hibrit Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hibrit araçlar günümüzde yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. Hibrit araç alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
- Hibrit araçlardaki pillerin değiştirilmesi oldukça maliyetlidir. Pil ömrü 10 yıldan uzun olsa da yaşı büyük araçlarda bu süre daha kısadır. Bu sebeple 10 yaşından büyük hibrit araçları tercih etmeyin.
- Aracı satın almadan önce hibrit teknisyenine götürün. Rejneratif frenleri, elektrik motorlarını, aküleri detaylı olarak inceletin.
- Hibrit araçlarda iki motor olduğundan, motor yapısı biraz karmaşıktır. Hibrit araç alırken yapılan bakımların ve değişimlerin raporlarını mutlaka inceleyin.
Hibrit Araçlar Neden Tutulmuyor?
Hibrit araçlar, elektrikli araçların çıkmasıyla daha az tercih edilmeye başlandı. Hibrit araçların bazı dezavantajları olduğu için tutulmuyor. Bu dezavantajlar;
- Hibrit araçlar, benzin ve elektriği birlikte kullandığı için geleneksel benzinli bir motora göre daha az performans gösterir.
- Benzinli araçlara göre fiyatları daha pahalıdır.
- Motor sistemleri daha karmaşık olduğu için bakım ve onarım maliyetleri daha yüksektir.
- Otomobil üreticileri hibrit araçların ağırlığını hafifletmek için motor ve batarya hacmini küçültürler. Bu sebeple aracın gücü ve süspansiyon desteği azalır.
Hibrit Araç Fiyatları
Hibrit araçlar, daha az yakıtla daha uzun yol gitmenizi sağlar. Benzin ve dizel yakıtların pahalı olması kullanıcıları hibrit araçlara yönlendiriyor. Bu sebeple hibrit araç fiyatları, geleneksel otomobillere göre daha pahalıdır.
Benzinli ve dizel otomobillerin fiyatları daha uygun olsa da uzun dönemde yakıt masraflarınız hibrit arabaya göre daha fazla olacaktır. Bu sebeple ikinci el hibrit otomobillerin değeri sürekli olarak artıyor.
Borlease Otomotiv olarak hibrit araçlar hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlamaya çalıştık. Hibrit araç modelleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.