ESP Nedir? Nasıl Çalışır ve Ne işe Yarar?

ESP Nedir? Nasıl Çalışır ve Ne işe Yarar?
  • 3 Haziran 2024

ESP Nedir? Nasıl Çalışır ve Ne işe Yarar?

ESP Nedir? Nasıl Çalışır ve Ne işe Yarar?

ESP (Electronic Stability program), olumsuz sürüş durumlarında araçların dengede ve yolda kalmasını sağlayan bir teknolojidir. Özellikle son dönemlerde yaygın kullanılmaya başlayan bu teknoloji, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılması zorunlu bir teknoloji olarak da bilinir.

Bu kapsamda ise ESP nedir ve ESP ne işe yarar konusunu kapsamlı şekilde incelemek gerekir. Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, arabada ESP ne demek konusu hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

ESP Nedir?    

ESP açılımı Elektronik Stabilite Programını ifade edilmektedir. Bu teknoloji, son teknoloji otomobillerin pek çoğunda yer alan akıllı bir elektronik sistemdir. Sistemin temel amacı ise yoldaki zorlu koşullarda hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha fazla güvenlik oluşturmaktır.

Sürücüler, gösterge panelinde yanan ışık ile ESP sisteminin devreye girdiği zamanı anlayabilmektedir. Otoyolda hareket halindeki bir otomobil ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsa, otomobili kontrol altına almak için ESP devreye girmektedir. 

ESP Nasıl Çalışır?    

Elektronik Stabilite Programı, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi ve patinaj önleme sistemi anlamına gelen ASR ile çalışır. Bu sistemlere sahip araçlarda ESP, 5 farklı donanımla koordine şekilde çalışarak gerekli durumlarda devreye girer.

Bunun yanı sıra sürücünün sürüş davranışlarını ve araçtan beklentilerini de düzenli olarak analiz eder. Bu koordinasyon arasında herhangi bir sapma söz konusu olduğunda ise sürüş standartlarını koruma özelliği devreye girmektedir. 

ESP sistemi, tekerlek hız algılayıcıları, yanal hız algılayıcı, ABS hidroliği, fren basıncı algılayıcısı, direksiyon açısı algılayıcısı ve elektronik kontrol ünitesiyle senkronize olarak çalışır. Arka planda sürekli veri işlemeye devam eden program, yüksek hızda önünüze bir engel çıktığında veya keskin virajlarda gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. 

Bu sayede sistem, aracı yapmak istediğiniz manevra kapsamında tutmak için gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. ESP ile aracın kontrolden çıkması önlenir ve kontrol yeniden sürücünün hakimiyetine geçer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: SRS Nedir? Nasıl Çalışır?

ESP Ne İşe Yarar?  

ESP, olası kazaları önlemek için geliştirilen diğer güvenlik sistemleri gibi sürücü ve yolcular için hayati öneme sahiptir. Araç seyir halindeyken yolda herhangi bir problem ile karşılaşabilir, aracınızın önüne bir canlı çıkabilir ya da keskin bir viraja girerken hızınızı kontrol edemeyebilirsiniz.

Bu gibi durumlarda ESP ne demek sorusunun cevabı ile karşılaşırsınız. ESP, aracınızın kontrolünüz dışına çıkması durumuna karşı ihtiyacınız olan dengeyi, yol tutuşunu ve güvenliği sağlayan bir sistemdir. 

ESP Işığı Yanarsa Ne Olur?

ESP ışığı neden yanar sorusu, bu programı kullanan birçok sürücü için cevabı merak edilen konulardan biridir. Araç seyir halindeyken ESP ışığı yandığında sistemde bir hata olduğu anlamına gelir. ESP arızası, sensörlerde, kontrol mekanizmasında ya da sistemin başka bir noktasında arıza olabilir.

Bu durumda direksiyonunuzda sertleşme görülebilir. ESP sistem arızaları sürüş güvenliğini doğrudan etkilediği için önem verilmesi gereken arızalardandır. Bu nedenle ESP arızası nasıl giderilir konusunda yapılması gereken ise direkt olarak yetkili bir servise başvurmaktır. 

ESP’nin Devreye Girdiğini Nasıl Anlarız?

Sürücüler, ESP’nin devreye girdiğini gösterge panelinde yanan ESP işareti sayesinde görebilir. ESP tuşuna basıldığında ESP sistemi devreye girer ve aracım sisteminde aktif anlamına gelir.

ESP sistemi ile yolculuğunuz daha güvenli geçer. Teknoloji dostu her yeni araçta, ESP sistemi aktif olarak çalışmayı sürdürür.

ESP’yi Kapatmak Ne İşe Yarar?

Araç ve sürüş yönü uyumsuz olduğunda ESP sistemi otomatik ve bağımsız bir şekilde ters yönde gitmeye neden olan tekerlere müdahale eder. Bu durum ise aracın kayma yönünün aksine hareket ederek kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Üstelik sistem, aracın yönünü değiştirebilmek için motor torkunu düşürür.

Ayrıca tüm bu işlemler birkaç saniye içerisinde gerçekleştirilir ve aracın ters yöne savrulması önlenir. Bu kapsamda “ESP’yi kapatmak ne işe yarar?” sorusu da oldukça merak edilen konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

ESP, özellikle kar ve buzlanmanın görüldüğü yollarda kapatılmalıdır. Bunun temel nedeni ise bu tür bir yolda, hareket halindeki araç her kaydığında sistemin algılaması ve aracınızın sürekli olarak fren sisteminin devreye girmesidir.

Araç kara saplandığında aracı kardan çıkarmak için çekiş kontrolünü kapatmak gerekir. Birçok araçta bu işlem, ESP tuşu ile sistem kapatılarak uygulanmaktadır. Tuşun kapatılması ile sistem devre dışı kalır ve siz başlatmadan da devreye girmez.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, ESP ne demek, işlevi nedir, ESP ışığı neden yanar ve ESP arızası gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç kiralama hizmeti almadan hangi araçlarda ESP sistemi olduğuna ve bu sistemin nasıl kullanıldığına dikkat etmeniz son derece önemlidir.

Araç kiralama süreci ve araçların sistemsel özellikleri hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.