2024 Yılı Trafik Cezaları

2024 Yılı Trafik Cezaları
  • 18 Mart 2024

2024 Yılı Trafik Cezaları

2024 Yılı Trafik Cezaları

Trafik kurallarına uyulması hem yayaların hem de sürücülerin güvenliği açısından son derece önemlidir. Bu kurallara uymayan kişiler, uygulamış oldukları kural ihlaline göre devletin belirlediği para cezasına çarptırılmaktadır. Bu kapsamda ise 2024 trafik cezaları ücretleri merak edilen konular arasında yer alır. 

Emniyet kemeri cezası, alkollü araç kullanma cezası, emniyet şeridi cezası, kırmızı ışık cezası, radar cezaları, emniyet şeridi cezası ve ehliyetsiz araba kullanma cezası, en çok karşılaştığımız trafik ihlalleri arasında yer alır. Sürücülerin hem kendi can güvenliklerini hem de diğer sürücüler ve yayaların can güvenliklerini tehlikeye atmaması için tüm trafik kurallarına uyması gerekir. 

Trafik cezası ödeme tutarı, her yıl belirlenen değerleme oranı doğrultusunda artar. 2024 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranı ise %58,46’dır. Bu durumda; trafik ceza indirimi, beyanlı trafik cezası ödeme ve ehliyetsiz araç kullanma cezası 2024 yılı zamları merak edilmektedir.

Borlease ekibi olarak bu yazımızda, 2024 trafik cezaları ve trafik ceza kodları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.  

2024 Trafik Cezaları Listesi   

Trafikteki kural ihlallerini önlemek amacıyla uygulanan trafik cezalarının 2024 yılı tutarları merak edilen konuların başında gelir. Buna göre 2024 trafik cezalarının tutarları, detaylarıyla aşağıdaki gibidir:  

  

Trafik Ceza Türü 2024 Trafik Cezaları (TL) 
Alkollü araç kullanma cezası (ilk yakalanma) 6.439₺ 
Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma) 8.075₺ 
Alkollü araç kullanma cezası (üçüncü yakalanma) 12.977₺ 
Uyuşturucu veya alkol gibi maddelerin kandaki miktarının tespiti amacıyla yapılacak testi kabul etmemek 18.452₺ 
Aracı plakasız kullanma 10.917₺ 
Çakar ya da siren kullanma cezası 6.439₺ 
Drift atma cezası 32.233₺ 
Engelli için ayrılan yere park etme cezası 1.380₺ 
Ehliyetsiz araç kullanma cezası 12.977₺
Emniyet kemeri takmama cezası 690₺ 
Emniyet şeridini ihlal etme cezası 6.439₺
Hız sınırını %10-30 oranında aşma 1.506₺
Hız sınırını %30-%50’ye kadar aşma 3.235₺ 
Hız sınırını %50 oranından fazla aşma 6.439₺ 
Kırmızı ışıkta geçme cezası 1.506₺
Muayenesiz araçla trafiğe çıkma 1.506₺ 
Sahte plaka kullanma cezası 32.170₺ 
Şerit izleme değiştirme kurallarına uymama 1.506₺ 
Takip mesafesine uymama cezası 690₺ 
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkma cezası 690₺ 
Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası 33.240₺
Yasak yerde sollama yapma cezası 1.506₺ 
Yayalara geçiş hakkı vermeme 690₺ 

 Trafik Kurallarının İhlalinde Hangi Yaptırımlar Uygulanır?  

Trafik kurallarının ihlali sonucu akla ilk gelen yaptırım para cezasıdır. Bunun yanı sıra trafik kurallarının ihlalinde birçok yaptırım uygulanmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • İdari para cezası:  

Kişinin trafik kurallarına uymaması sonucu para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim uygulanır. 

  • Ceza puanı:  

Birçok trafik ihlali, kanunlar kapsamında belirli bir ceza puanına sahiptir. Ceza puanı 1 sene üzerinden hesaplanmaktadır. 100 ceza puanını doldurduğunuz taktirde yaptırım uygulanmaktadır.  

  • Belgelerin geri alınması:  

Trafikte yapılan hatalar sonucu bazı durumlarda para cezasına ek olarak sürücünün ehliyetine geçici olarak el koyulabilir. Bu süre, ihlale göre 30-60 gün, 3-6 ay veya 2 yıl gibi değişiklik gösterebilir. 

  • Belgelerin iptali:  

Trafik ihlalinin yaptırımlarından bir diğeri de ihlali yapan kişinin ehliyetinin iptal edilmesi ile sonuçlanabilir. Böyle bir durumda kişinin yeniden ehliyet alması gerekir.  

  • Aracın trafikten menedilmesi:  

Bazı trafik ihlali durumlarında araç trafikten menedilebilir. Bu durumda kişinin aracını alması için gerekli şartları yerine getirmesi önemlidir. Araç muayenesinin yaptırılmaması veya Zorunlu Trafik Sigortası’nın olmaması gibi durumlar, aracın trafikten menedilmesine sebep olabilir.  

  • Kişinin araç kullanmaktan menedilmesi:  

Bazı durumlarda trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu kişi, araç kullanmaktan menedilir. Trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atacak veya görüş açısını zorlayacak detayları olan, duman veya gürültü çıkaran araçların kullanımı, kişinin araç kullanmaktan menedilmesine neden olabilir. 

Trafik Cezaları Nereye Ödenir? 

Trafik cezası ödemesinin nereye yapılması gerektiği merak edilir. Trafik cezanızı ödemek için anlaşmalı banka şubelerinin veznelerini, mobil bankacılık uygulamalarını, internet bankacılığını kullanabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezası ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz. 

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?  

Trafik cezaları tarafınıza yasal olarak iletilse dahi bazı durumlarda sorunlar yaşanabilir ve ceza aldığınızdan habersiz olabilirsiniz. Bu durumda aldığınız trafik cezasını bilmediğiniz için ödemeniz gereken tutara faiz işlenebilir ve cezanız, zaman içerisinde %50 oranında artış gösterebilir. Bu gibi aksiliklerle karşılaşmamak adına düzenli olarak trafik cezası alma durumunuzu kontrol etmenizi öneririz. Trafik cezası sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak kolayca yapabilirsiniz. 

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir?  

Trafik cezası erken ödeme indirimi, cezanın tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yaptığınızda %25 indirimden faydalanmanız durumudur. İndirimli ceza fiyatı ise her sene güncellenen ceza tutarlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle trafik para cezası hesaplama işlemini güncel fiyatlar üzerinden yapmanız son derece önemlidir. Bunu bir örnekle açıklamak daha anlaşılır olacaktır. 2024 yılında Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1.506 TL’dir. 

 1.506 TL’nin %25’i = 376,5 TL 

 1.507 TL- 376,5 TL = 1.129,5 TL 

Bu durumda ödenecek indirimli ceza tutarı 1.129,5 TL şeklindedir. 

2024 Yılında En Çok Karşılaşılan Trafik Cezaları Ne Kadar?  

2024 yılında trafik para cezası oranının %58,46 oranında artacağı belirlenmiştir. Bu kapsamda ise ülkemizde en sık yapılan trafik kuralı ihlallerinin para cezaları detaylı bir şekilde aşağıdaki gibidir: 

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Ne Kadar? 

Trafikte güvenlik için en önemli kuralların başında emniyet kemeri takmak gelir. Bunun yanı sıra en sık ihlal edilen kuralların başında da emniyet kemeri takmamak yer almaktadır. Ehliyet kemeri takmamak, can kaybına sebep olabilecek bir trafik kuralı ihlalidir ve 78/1-a kodlu emniyet kemeri cezası 690 TL olarak belirlenmiştir. 

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Ne Kadar? 

Birçok sürücü tarafından ihlal edilen kurallardan biri olan sürücünün araç kullanırken telefonla konuşması tehlikeli kural ihlalleri arasında yer alır. 73/c kodlu seyir halinde cep telefonu ile konuşma ihlali, dikkat dağınıklığı yaratarak kazaya sebep olur. Bu ihlal için ödenecek tutar ise 1.506 TL olarak güncellenmiştir. 

Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar? 

9085 trafik cezaları arasında yer alan yayalara yol vermeme, yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol verilmemesi üzerine düzenlenmiş bir cezadır. Ülkemizde sıklıkla yapılan kural ihlallerinden biri olan bu trafik ihlalinin kodu ise 74/b şeklindedir. Yayaya yol vermemenin cezası ise 690 TL olarak belirlenmiştir. 

Araç İçinde Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası Ne Kadar? 

72 kodlu trafik cezası olarak bilinen araç içinde yüksek sesle müzik dinleme cezası, başkalarını rahatsız etmemek ve ses kirliliğine neden olmamak açısından önemli bir trafik ihlali düzenlemesidir. Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemenin cezası ise 690 TL olarak belirlenmiştir. 

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar? 

48/5 kodlu alkollü araç kullanma cezası, alkollü araç kullanımının can kayıplarına ve ciddi yaralanmalara sebep olması nedeniyle düzenlenmiştir. Üstelik alkollü araç kullanmanın yaptırımı sadece para cezası değildir. Bu yaptırımlar kısaca aşağıdaki gibidir: 

 

  • İlk defa alkollü araç kullanma cezası: İlk defa alkollü araç kullanarak trafik kuralını ihlal etmenin sonucunda 6.439 TL para cezası ödenmesi gerekir. Bunun yanı sıra kişinin aracı trafikten menedilir. Sürücü belgesine ise 6 ay süre ile el konur. 

  • 2. defa alkollü araç kullanma cezası: 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkmanın sonucunda ise kanunlara göre 8.075 TL para cezası ödemek zorunludur ve kişinin aracı trafikten menedilir. Bunun yanı sıra ehliyetine ise 2 yıl boyunca el konur.  

  • 3. defa alkollü araç kullanma cezası: 3. Defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkmanın sonucunda kişi, ağır yaptırımları olan trafik cezaları ile karşılaşır. Bu kişiye 3.defa alkollü araç kullanma cezası olarak 12.977 TL para cezası uygulanır. Ayrıca 3.kez aynı suçu işlemenin sonucu da ehliyetine 5 yıl süresince el konur ve aracı trafikten menedilir. Bunun yanı sıra alkollü araç kullanımı, hapis cezasıyla da sonuçlanabilir. Kanunlara göre 3.kez aynı suçu işleyen kişilere 6 aydan fazla olacak şekilde hafif hapis cezası uygulanmaktadır.  

Hız Limiti Aşımı, Radar Cezası Ne Kadar? 

Karayolları ihlali kapsamında kurallara uyulması gereken hız sınırı, araçtan araca göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca hız limiti ne kadar aşılırsa o kadar fazla para cezası ödemeniz gerekir. Hız cezası aynı zamanda radar cezası olarak da bilinmektedir. Genel olarak “Radar cezası ne kadar?” konusu da merak edilen bir durumdur. 51/2-a kodlu radar cezası için hız sınırlarına göre ödenecek para tutarları aşağıdaki gibidir: 

  • Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 1.506 TL 

  • Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 3.135 TL 

  • Hız sınırını %50’den fazla aşmanın cezası: 6.439 TL 

Kırmızı Işık Cezası 2024 Ne Kadar?  

47/1-b trafik cezası olarak da bilinen kırmızı ışık cezası, basit bir ceza türü gibi görülse de hem şehir içi hem şehir dışı yolculuklarda en sık karşılaşılan ihlallerdendir. Dikkatsizlik sonucu dahi kırmızı ışıkta geçmenin cezası ise 2024 yılı için 1.506 TL tutarında belirlenmiştir.  Bunun yanı sıra kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para cezası ile sınırlı değildir. Birden fazla defa kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanır. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20 olarak belirlenmiştir. 

Genel olarak kırmızı ışıkta geçtiğim nasıl tespit edilir ya da kırmızı ışık cezası ne zaman gelir gibi soruların cevabı da merak edilir. Bunun nedeni ise fark etmeden kırmızı ışıkta geçme sonucu, cezanın farkında olmamak ve ödemede gecikme olmasıdır. Genel olarak EDS sisteminin tespit ettiği ihlaller, fotoğraflı deliller ile ikametgâh adresinize gönderilir. Ayrıca e-Devlet üzerinden online olarak sorgulama mümkündür. Kırmızı ışıkta geçme durumu söz konusu ise e-Devlet üzerinden ceza ulaşmasa dahi ceza durumuzu teyit edebilirsiniz. 

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? 

Muayenesiz araç kullanmak, araçta var olan bir problemi önceden öğrenerek soruna çözüm bulmayı önler. Herhangi bir problemi olan araçla trafiğe çıkmak ise aracı kullanan kişi ve trafikteki diğer insanlar için olumsuz sonuçlar oluşturabilir. 34/a kodlu araç muayenesini yaptırmama cezası kapsamında sürücünün aracı trafikten menedilir ve sürücüye 1.506 TL tutarında trafik para cezası uygulanır. 

Park ve Duraklamanın Yasak Olduğu Yerlerde Duraklamanın ve Aracı Park Etmenin Cezası Ne Kadar? 

Engelli park alanları, yaya geçitleri ve park etmenin yasak olduğu belirtilen alanlara park edilmesi durumunda cezai işlem uygulanması söz konusudur. Bunun yanı sıra okul, hastane, itfaiye gibi alanların giriş çıkışlarının yakınına park etmek de kesinlikle yasaktır. Benzer bir şekilde geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak, fabrika gibi alanların giriş çıkışını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasında yer alır. 61/1-o kodlu yanlış yere araç park etme veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası 1.380 TL olarak belirlenmiştir. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2024 Ne Kadar? 

Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem de trafikteki diğer kişiler için büyük risk oluşturan bir durumdur. Sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ceza uygulanır. 36/3-a kodlu ehliyetsiz araç kullanma cezası ise 12.977 TL'dir. 

Ehliyetsiz araç kullanma cezası birden fazla kez uygulandığında para cezası katlanır ve yasaya göre hapis cezası dahi söz konusu olabilir. Can güvenliğinin yanı sıra maddi ve diğer yaptırımlara maruz kalmamak adına ehliyetsiz trafiğe çıkmamak oldukça önemlidir. 

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Ne Kadar? 

Trafik sigortası, trafikte oluşabilecek riskleri güvence altına alan ve yaptırılması kanunen zorunlu kabul edilen bir araç sigortası türüdür. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan bir kişi 690 TL tutarında para cezası ödemelidir. Bunun yanı sıra bu kişinin aracı trafikten menedilir. Bu noktada ise zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortasının aynı sigorta olmadığını bilmek gerekir. Kaza halinde, kazaya karışan aracın trafik sigortası olmaması durumunda meydana gelen maddi hasar, kazaya neden olan aracın sahibi tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle tüm araç sahiplerinin en kısa sürede zorunlu trafik sigortası yaptırmaları gerekir. 

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, 2024 trafik cezaları ve trafik cezası ödeme süreci hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Siz de trafik cezalarının kapsamı ve bu cezaların ödeme süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Araç kiralama ve kiralama sürecinde trafik kurallarının işleyişi hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.