Otomatik Vites Araba Kullanımı ile İlgili Bilgiler

Otomatik Vites Araba Kullanımı ile İlgili Bilgiler
  • 2 Nisan 2022

Otomatik Vites Araba Kullanımı ile İlgili Bilgiler

Otomatik Vites Araba Kullanımı ile İlgili Bilgiler

Otomatik vites araba kullanımı, düz vites araçlara göre daha kolay kullanılan araçlardır. Bu nedenle uzun yolda da daha fazla rahatlık sağlarlar. Otomatik vites araba kullanımı, yeni ve deneyimli sürücülerin tercih ettiği bir vites seçeneğidir. Peki otomatik vites araba nasıl kullanılır ve vitesteki harfler ne anlama gelir? 

Basit adımlar ile otomatik vites araba kullanımını öğrenmek oldukça kolaydır. Borlease ekibi olarak bu yazımızda, otomatik vites araç kullanımı ve otomatik vites araba nasıl kullanılır gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik vites araba kullanımı sırasında daha güvenli sürüş için kalkışa dikkat etmelisiniz. Bunun için ise mümkün olduğu kadar sert kalkışlardan kaçınmaya özen gösterin. Aksi bir durum söz konusu olursa aracınızın şanzımanı kısa sürede zarar görebilir. Araç hareket etmeden önce kendinizin ve araçtaki diğer kişilerin güvenliği için emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız. Ardından aynalarınızı ve direksiyonunuzu kendinize uygun pozisyona getirdikten sonra marş için kontağınızı çevirmeniz gerekir. Bu aşamadan önce ise el frenini çektiğinizden ve vites kolunun P (park) pozisyonunda olduğundan emin olmanız gerekir. 

Otomatik Vitesteki Harflerin Anlamları

Otomatik vitesli araçlarda, vites kategorileri harfler ile ifade edilmektedir. Özellikle düz vitesten otomatik vitese geçen birçok sürücü, ilk zamanlarda otomatik vites harflerini anlamak konusunda zorlanabilir. Bu durumda sürekli pratik yaparak harflerin ne anlama geldiğini ve hangi durumlarda kullanıldığını kolayca kavrayabilmek mümkün.

R (Reverse): Aracın geri vitesi R harfi ile ifade edilir. Geri geri giderken öncelikle aracı durdurduğunuzdan emin olmalı ve ardından frene basarak vitesi R pozisyonuna almalısınız. 

D (Drive): Aracı hareket ettirirken D vites devreye girer. Vites D'ye getirilerek aracın hareket etmesi sağlanır. 

S veya O (Speed, Overdrive): Hızlı veya spor kullanım butonları olarak ifade edilir. Aracın bu butonları devredeyken devir aralığı yükselir. Ayrıca yakıt harcaması maksimum seviyeye yükselir ve hız oranı da artar. 

P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P pozisyonuna getirerek park etme işlemini sonlandırmanız gerekir. P pozisyonuna getirmeden önce aracın hasar görmemesi adına tam durduğundan emin olmalısınız.

N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.

otomatik-vites

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şanzıman Nedir ve Ne İşe Yarar? 

Otomatik Vitesli Arabaların Avantajları ve Dezavantajları

Otomatik vites araç kullanımı her ne kadar düz vites araca göre daha kolay olsa da bu araçlaın birçok dezavantajı da vardır. Bu avantajlar ve dezavantajlar ise aşağıdaki gibidir:

Otomatik Vitesli Arabaların Avantajları 

  1. Otomatik vites araçların kullanımı pratiktir. Özellikle yoğun şehir içi trafiğinde çeşitli ayrıcalıklar sağlar.
  2. Otomatik vitesli araçlar yokuş ve rampalarda kalkarken geriye doğru gitmez.
  3. Manevralar oldukça kolaydır.
  4. Vites değiştirilmediği için yol hakimiyeti çok daha fazladır.
  5. Sol ayak dinlendiği için uzun yolculuklarda rahat bir kullanım söz konusudur.
  6. Otomatik vites araçların ikinci el seçeneği daha fazla satılmaktadır.

Otomatik Vitesli Arabaların Dezavantajları

Otomatik vites araç kullanımı dezavantajları ise aşağıdaki gibidir:

  1. Düz vitese göre aracın kontrolü çok daha zordur.
  2. Otomatik vites araçlarda fren balataları daha çabuk eskir ve yıpranır.
  3. Araç hızlanması daha geç olabilir.
  4. Aracın yakıt tüketimi ise ortalama %10 daha fazla olur.
  5. Daha sık şanzıman problemi oluşur.
  6. Otomatik vitesli araçların fiyatları manuel vitesli araçların fiyatlarına kıyasla daha yüksektir.
  7. Bu araçların bakımı da daha maliyetlidir.

Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Vites Arasındaki Fark

Yarı otomatik vitesli araçlar uzun mesafede, sürücülerin yardımcısıdır. Bunun yanı sıra bu vites seçenekleri, trafik yoğunluğu olan şehirlerde ise oldukça kullanışlıdır. Sürücünün bütçesine yardımı olan bu araç türü, sürüşü de kolaylaştırmaktadır. Yarı otomatik vitese sahip araçlarda, debriyaj bulunmaz. Buna bağlı olarak yarı otomatik olan araçlar, yakıt konusunda da manuel araçlara göre daha konforlu ve daha ekonomiktir. Peki, yarı otomatik ve tam otomatik vites arasındaki farklar nelerdir?

Her iki vites türünde de şanzımanlar arasında kullanım açısından hiçbir fark yoktur. Araçlarda debriyaj bulunmaz ve sürücünün yalnızca ileri, geri, park ve boş vites seçeneklerini kullanması gerekir. Bunun yanı sıra otomobillerde yarı otomatik ve tam otomatik vites farkı neden kaynaklanıyor sorusunun cevabı ise tamamen kavrama ile ilgili. 

Yarı otomatik vites tek kavramalıdır. Basit olarak debriyaja basma işlemini sizin yerinize arabanın kendi yapması şeklinde açıklanabilir. Bu durumda ise vites geçişlerini, özellikle kalkışta fazlasıyla hissetmeniz mümkün. Trafikte sürekli durakladığınızda da yine bu geçişler hissedilir. Otomatik vites ve yarı otomatik vites arasındaki fark konusunu ise şu şekilde inceleyebiliriz:

  • Tam otomatik parça kullandığınızda vites geçişini hissetmezsiniz. Yarı otomatik vites araç kullandığınızda bu geçişi hissedebilirsiniz.
  • Tam otomatik araç ile yokuşta durduğunuzda araç geri kaymayacaktır. Yarı otomatik aracınızda, kalkış desteği bulunmuyorsa, aracınız geri kayabilir. Bu durum ise trafikte sizin için problem olabilir.
  • Tam otomatik olan araçlarda güç konvertöre gideceği için tork kaybı olabilir.
  • Yapılan testlere göre yarı otomatik olan araçların daha az yakıt tükettiğini de kanıtlanmıştır. 

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, otomatik vites araç kullanımı ve otomatik vites hakkında bilmeniz gerekenler gibi konuları sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.