Araç kiralama sektörü, son teknoloji ve yatırımlarla çok fazla gelişme göstermiştir. Yaygınlaşan internet ağı ile dijitalleşme sürecini oldukça başarılı bir şekilde yöneten kurumsal araç kiralama şirketleri, araç kiralama hizmetini farklı bir boyuta taşımıştır. Bununla birlikte istenilen her an her türlü ihtiyaca cevap verebilecek segmentte araçların da firma filolarına katılması sürücülere premium araç kiralama hizmetlerinden yararlanma imkânı sağlamıştır.
Araç kiralama hizmeti, sürücünün talep ettiği aracı firmadan teslim alması ve firmaya teslim etmesine kadar olan süreci tanımlamaktadır. Araç kiralama firması; kiralama süresi boyunca sürücünün karşılaşacağı araba arızaları, kaza gibi durumların tümü için çözüm üretir ve sürücüyü korur. Bunun dışında sürücünün trafik ihlalinden doğan trafik cezalarını üstlenmez. Bu cezaları kiralayan kişinin ya da firmanın ödemesi gerekir.
Araç kiralama firması bu tür cezalardan sorumlu tutulmamaktadır. Borlease ekibi olarak bu yazımızda, kiralık araçlardatrafik cezası sorgulama konusu hakkında merak edilen temel bilgileri ele alacağız.
Kiralık Araçlarda Trafik Cezası Nasıl Sorgulanmalı?
Sürücüler, araç kiralama süreci boyunca birçok trafik ihlali gerçekleştirebilirler. Bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılan ihlaller neticesinde KABİS sistemi araç plakasına ve sürücüye ceza kaydı yapmaktadır. Araç kiralama kuralları gereğince, kiralama süresi boyunca araç plakasına yazılacak tüm cezalar, aracı kiralayan kişinin sorumluluğundadır. Dolayısıyla araç kiralama firmaları, seyahat süreci boyunca sürücüye yazılan tüm cezaları sürücünün firmaya bildirdiği kredi kartı üzerinden de ödeyebilir. Bu ödeme şekli mevzuatta herhangi bir aykırılığa neden olmaz.
Araç kiralama süresince yapılan trafik ihlali sorgulamasını e-devletten gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet üzerinde cezanızın tüm detaylarını görüntüleyerek ödeme yapabilirsiniz. Araca kesilen cezalar ilk olarak KABİS üzerinden paylaşılmaktadır ve araç kiralama firmasına tüm detaylar ile ilgili bilgi verilmektedir.
Kiraladığınız Araçtaki Trafik Cezasını Neden Hemen Ödemelisiniz?
Araç kiralama, istediğiniz donanımda ve segmentte tüm ihtiyaçlarınıza yönelik konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi sunan bir hizmettir. Bu hizmet süresince bazı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmanız da mümkündür. Örneğin, hiç istemeden de olsa bir anlık dalgınlıkla trafik ihlali yapabilir ve ceza kaydınız oluşabilir. Bu gibi durumlarda yazılan cezalardan sürücünün sorumlu tutulacağı unutulmamalı ve söz konusu ceza en yakın sürede ödenmelidir.
Öneri İçerik: Kiralık Araç Cezasını Kim Öder?
Normal şartlarda, araç kiralama firmasıyla kiralama öncesi yaptığınız sözleşme ile seyahatiniz boyunca aracınıza yazılan tüm cezaların ödeme yaptığınız kredi kartından çekilmesini onaylamış olursunuz. Fakat bazı sistemsel aksaklıklardan dolayı trafik cezalarınız ödenmemiş olabilir. Daha sonra herhangi bir problemle karşılaşmamak için adınıza ya da kullandığınız araç adına ceza yazılıp yazılmadığını mutlaka kontrol etmeli ve gerekirse kiralama şirketinizden de bu konuda destek almalısınız.
Kiraladığınız araçtaki trafik cezasını erken ödemenin birçok avantajı vardır. Mevzuat gereğince tebliğ edilen trafik cezalarının tebliğ tarihinden sonraki 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25’lik bir indirim uygulanır. Trafik cezası tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmezse cezaya ilave hizmet bedeli eklenir ve faiz işlemeye başlar.
Öneri İçerik: Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?
KABİS Sistemi'nin Önemi!
2015 yılında devreye giren KABİS sistemiile, kiralanan araçlar için emniyet genel müdürlüğüne sistem üzerinden bilgi verilmesi zorunlu hale gelmiştir. Kiralanan araçların takiplerinin yapılması araç kiralama firması ve sürücünün güvenliğini emniyet altına almaya yardımcı olur.
KABİS sistemine üye olmak zorunludur. Araç kiralama firmaları üye olduktan sonra firma mailine gelen kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapabilirler. Firmadan kiralanan her araç için ayrıca bildirim yapılması da gerekmektedir. Kiralanan aracın plakası ve kiralayan kişinin kimlik bilgilerinin sisteme girilmesi yeterli olacaktır.
Kiralık Araçlarda Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edersiniz?
Araç kiralamalarında sıkça rastlanan sorunlardan biri de karşılaşılan trafik cezalarıdır. Sürücüler, araç kiralama sonrası kendilerine tebliğ edilen cezalara bazı durumlarda itiraz etme hakkını kullanırlar. Genellikle seyir esnasında dalgınlıkla yapılan ihlaller sonrasında kiralama sona erdiğinde sürücüye tebliğ edilen trafik cezaları hatırlanmadığı için dikkat edilmemekte ve gelen ceza kabul edilmemektedir. Bu gibi durumlarda ceza tebliğ tarihine dikkat edilmelidir.
Cezaya itiraz edebilmek için verilen süreyi geçmemeli ve araç kiralama şirketi bu durum hakkında müşterisini bilgilendirmelidir. İtirazı destekleyecek evrak ya da bilgi varsa bunları da araç kiralama şirketine iletmelisiniz. Böylece KABİS sistemi üzerinden aracın o gün kim tarafından kullanıldığı teyit edilip tarafınıza dönüş yapılacaktır.
Kiralık Araç Bildirim Sistemi Neden Kullanılır?
Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) 2015 yılında faaliyete geçmiş bir güvenlik sistemidir. Genel amacı, araç kiralama hizmetinden yararlanan sürücüleri ve kullandıkları araçları, sistem üzerine kaydederek güvenliği sağlamaktır. Ayrıca, aracı kiralayan kişiyle ilgili tüm bilgileri araç kiralama şirketine ileteceğinden dolayı, sürücüyle ilgili adli bir olay ya da aranma durumu için önceden önlem alarak takip sürecini başlatmaktadır.
Tamamen güvenli sürüş ilkesine yönelik yürürlüğe geçen bu uygulama ile emniyet genel müdürlüğü; araç kiralayan sürücülere ve mevcut araç kiralama şirketlerine daha güvenli bir sürüş imkânı sunmaktadır.
Borlease ekibi olarak bu yazımızda kiralık araçlarda trafik cezası sorgulama, kiralık araçlarda trafik cezası nasıl sorgulanmalı, kiraladığınız araçtaki trafik cezasını neden hemen ödemelisiniz, KABİS Sisteminin önemi, kiralık araçlarda trafik cezasına nasıl itiraz edersiniz ve kiralık araç bildirim sistemi neden kullanılır gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Daha fazla bilgi alabilmek için sitemizde bulunan diğer içeriklere göz atabilirsiniz.