Kiralık Araçlarda Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

  • 24 Şubat 2022

Kiralık Araçlarda Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Kiralık Araçlarda Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

İş seyahati ve tatil gibi birçok alanda hem konforlu hem de düşük bütçeli bir seyahat ayrıcalığından faydalanmak isteyen sürücüler, araç kiralama seçeneklerinden yararlanmaktadır. Araç kiralama, son dönemlerdeki araç satın almanın getirdiği periyodik bakım, vergi, lastik değişimi gibi gereklilikler ile uğraşmanızı gerektirmeyen oldukça pratik bir araç kullanma alternatifidir. Sürücüler diledikleri her an istedikleri araç modelini bir telefon yoluyla ya da firma internet sitesinden kolayca kiralayabilir.

Metropol şehirleri ile tüm şehirlerin de kalabalık bir nüfusa sahip olması trafiğe çıkan araç sayısının gün geçtikçe artmasına neden olmuştur. Bu durumda trafik kazalarının artması da kaçınılmazdır. Trafik kazaları maddi manevi birçok sorunu beraberinde getirdiği için herhangi bir kaza sonrasında nasıl davranacağınızı ve nelere ihtiyaç duyabileceğinizi bilmeniz, yaşayacağınız olumsuzlukların azalmasına yardımcı olacaktır.

Trafik kazalarıyla ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de kiralık araç ile yapılan trafik kazalarında kaza tespit tutanağının nasıl tutulacağıdır. Peki kaza tespit tutanağı nedir, işlevi nedir, nasıl hazırlanır ve hangi durumlarda kullanılır gibi birçok konu hakkında detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Günümüzde trafikte sıklıkla karşılaşılan olaylardan birisi de trafik kazalarıdır. Dikkatsizlik, uykusuzluk, trafik ihlali, alkol ve doğal afetler nedeniyle yüzlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Oluşan kazalar sonrası en önemli durum ise kaza tespit tutanağı sürecidir. Trafik kazaları, iki veya daha fazla araç tarafından yapılmışsa mutlaka kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. 

Kaza tespit tutanağı, trafik kazası sonrası tüm olan bitenin sigortaya bildirilmesini sağlayan evraktır. Kazaya karışan araçların kaza sırasındaki konumları, kazanın oluş şekli ve tüm sürücülerin ehliyet, kimlik bilgileri gibi bilgilerin yazıldığı kaza tespit tutanağı, tüm olayla ilgili bilgilerin tamamlanmasından sonra sürücülerin imzalarıyla birlikte sigorta firmalarına gönderilir.

Kaza tespit tutanağı, 2008 yılına kadar trafik polisleri tarafından tutulmaktaydı. Daha sonra nüfus yoğunluğu ve trafik kazalarının da artmasıyla birlikte kaza tespit tutanaklarının sürücüler tarafından doldurulmasına karar verilmiştir. 

Trafik kazalarında dikkat edilecek en kritik noktalardan birisi olan bu tutanak ile yaşanılan trafik kazası sonrası karşı tarafa verilen tüm zararlar sigorta firması tarafından ödenmektedir. Böylece sürücüyü maddi olarak büyük bir zarardan da kurtarır. Bunun dışında tek taraflı (hayvana veya duran nesneye çarpma gibi) kazalarda kaza tespit tutanağı doldurulmasına gerek yoktur.

Kiralık Araçlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutmanın Önemi!

Günümüzde kiralık araçların çok daha fazla yaygınlaşmasıyla birlikte araç kiralama firmaları, olası kazalarda yaşanılacak problemler için araçlarına mevcut zorunlu trafik sigortası ve  kasko yaptırmaktadır. Bu sigorta poliçeleri ile amaç; araç kiralayan sürücülerin, daha konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmesidir. 

Sürücülerin güvenliğini her zaman ön planda tutan Borlease araç kiralama firması, poliçelerini eksiksiz ve en donanımlı bir şekilde müşterilerine sunar. Ayrıca, araç kiralama firmaları, mevcut araçlarına en az bir tane kaza tespit tutanağı bulundurur. Olası kaza sonrası sürücülerin karşılaşacakları maddi manevi tüm sorunların en aza indirgenmesi için araç kiralama firmaları, müşterilerine her konuda destek sağlamaktadır. 

Araç kiralama hizmetinden faydalanan sürücülerin, araçlarını firma şubelerinden teslim alırken mutlaka araç içini kontrol etmeli ve en az bir adet kaza tespit tutanağı bulunduğunu kontrol etmeliler. Olası trafik kazaları sonrası kaza tespit tutanağının araçta olması, oldukça önemli ve kritik bir konudur.  

İlginizi Çekebilir: Ticari Araç Kiralamanın Faydaları Nelerdir?

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulmalı?

Trafik kazaları birçok sebepten dolayı gerçekleşebilir. Tamamen sürücüden bağımsız şekilde doğal afet ya da yol bozukluğundan kaynaklı trafik kazaları yaşanabilir. Bunun dışında karşı taraftaki sürücünün hatası olan kazalar da meydana gelmektedir. Trafik kazaları sonrası tüm olanları kaza tespit tutanağında belirtmeniz gerekir. Ayrıca, trafik polislerini çağırmadan işlemleri tamamlayabilmek için bazı şartlar gereklidir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Kazaya karışan en az iki araç olmalıdır. Tek taraflı kazalarda kaza tespit tutanağının işlevi yoktur.
  • Kazaya karışan sürücülerin alkollü olmaması ve akıl sağlığının yerinde olması gerekir.
  • Kazada herhangi bir kamu malına zarar gelmemesi önemli bir kriterdir.
  • Sürücülerin 18 yaşından büyük olması ve araçlarında da trafik sigortası bulunması gerekir.
  • Kazada yaralanma ve ölüm olmaması durumunda kaza tespit tutanağı tutulur ve sigorta firmalarına imzalı bir şekilde gönderilebilir. 

Trafik kazası sonrası bu problemlerden hiçbiri yaşanmıyorsa ve kazaya karışan sürücüler aralarında fikir birliği sağlayabiliyorsa emniyet güçlerini çağırmadan evrak işlerini kendileri halledebilir. 

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır? 

İki veya daha fazla aracın karıştığı trafik kazası sonrasında, kaza tespit tutanağının eksiksiz bir şekilde doldurulup sigorta firmasına iletilmesi oldukça önemlidir. Kaza sonrası yaşanabilecek maddi hasarlı kayıpların ve tazminatların tümüyle sürücüye ödenmesi için her iki tarafın da bilgileri alınmaktadır. Ayrıca, kaza anı ilgili bilgiler de tutanağa eklenerek gerekli mercilere yönlendirilir.

Trafik kazaları ani gelişir ve sürücü farkındalığının da tamamen kaybolmasına sebep olur. Kaza sonrasında öncelikle sakin olmalı, olası can kaybı ve yaralanma durumunu kontrol etmelisiniz. Herhangi bir problem yok ise maddi hasarlarla ilgili kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Kazanın nasıl geliştiği tutanakta belirtilmeli ve araçların hangi bölgelerinde hasar oluştuğu da resmedilmelidir. Daha sonra kazaya karışan sürücü, ehliyet bilgileri ve trafik sigorta bilgilerini yazarak tutanağı imzalamalıdır.

Borlease ekibi olarak bu yazımızda kiralık araçlarda kaza tespit tutanağı nedir, kiralık araçlarda kaza tespit tutanağı tutmanın önemi, hangi durumlarda kaza tespit tutanağı tutulmalı ve kaza tespit tutanağı nasıl hazırlanır gibi konularda merak edilenleri sizler ile paylaştık. Daha fazla bilgi alabilmek için sitemizde bulunan diğer içeriklere göz atabilirsiniz.